FAQ Glaucoom | Goes Oogcentrum | Kwalitatieve behandelingen

FAQ Glaucoom

Als het gaat over oogbehandelingen hebben patiënten vaak veel vragen. We bundelden de meest voorkomende vragen over glaucomen op deze FAQ-pagina. Zo vindt u misschien wel al de antwoorden op al uw vragen. Toch nog een vraag? Aarzel dan niet ons te contacteren, wij helpen u graag verder! 

Nog vragen?

Wij helpen u graag verder.

Veel gestelde vragen

Welke vormen van glaucoom zijn er?

– Chronisch openhoek-glaucoom: wanneer het afvoersysteem van voorkamervocht vooraan in het oog geleidelijk aan minder effectief verloopt
– Geslotenhoek-glaucoom: wanneer het afvoersysteem van voorkamervocht vooraan in het oog volledig afgesloten wordt

Hoe vatbaar ben ik voor een glaucoom?

De vatbaarheid en het risico stijgt met de leeftijd. Mensen met een verhoogde oogdruk hebben ook een groter risico op de aanwezigheid van een chronisch openhoek-glaucoom. Er is ook sprake van erfelijkheid en vooral patiënten van Afrikaanse origine lopen een vergroot risico. Mensen die vroeger een oogtrauma hebben opgelopen, diabetici én mensen met bijziendheid hebben een verhoogde kans.

Een glaucoom behandelen, hoe gaat dat in zijn werk?

De druk van het oog moet verlaagd worden. De meest uitgevoerde manier om glaucoom te behandelen is het gebruik van oogdruppels. Net zoals alle systemische medicaties kunnen glaucoomdruppels ook bijwerkingen hebben. Hierbij denken we dan bijvoorbeeld aan het optreden van rode ogen, of het optreden van een lichte kleurverandering van het regenboogvlies. Bijwerkingen kunnen ook optreden in andere delen van het lichaam, zoals veranderingen in uw hartritme en ter hoogte van de ademhaling. Uw oogarts zal proberen de voor u meest geschikte behandeling uit te kiezen. Daarom is het ook van het grootste belang dat uw oogarts over uw algemene medische toestand, en over de medicatie die u op dit moment gebruikt. Daarom is het een goed idee steeds een kleine lijst met de door u gebruikte medicatie mee te nemen naar elk oogonderzoek. Het is ook geen slecht idee om uw huisarts mee te delen dat u glaucoommedicatie gebruikt.

In sommige gevallen wordt laserchirurgie gebruikt om de oogdruk verder te doen dalen.

Wanneer oogdruppels of laserchirurgie nog steeds onvoldoende efficiënt zijn om de oogdruk te doen dalen, wordt aan een chirurgische oplossing gedacht. De bedoeling van deze ingreep is om een nieuw filtersysteem ter hoogte van het oog te creëren, waardoor het voorkamervocht langs een andere weg uit het oog kan ontsnappen. Het uiteindelijke resultaat hiervan is dat de oogdruk verder zal dalen. Het voorkamervocht wordt gedraineerd naar een nieuw filtersysteem, hetgeen we een bleb noemen.