Lensimplantaat | Refractieve Lensimplantatie | Goes Oogcentrum
lensimplantaat behandeling
Scherp zien zonder bril of contactlenzen

Lensimplantaat

Wat is lensimplantatie?

Om een beter beeld te krijgen van wat een lensimplantatie is, moeten we even opnieuw de anatomie van het oog ophalen. De functie van het oog is het scherpstellen van het beeld op het netvlies. Vanuit het netvlies wordt het beeld dan via de oogzenuw naar de hersenen gestuurd.

Om het beeld dat wordt waargenomen scherp te stellen op het netvlies, gebruikt het oog het hoornvlies en de eigen natuurlijke lens. Twee derde van de breking van het oog gebeurt door het hoornvlies, het voorste deel van het oog, en een derde wordt gebroken door de natuurlijke lens. Daarom kunnen we de breking van het oog veranderen door in te grijpen op het hoornvlies of op de lens.

Ingrijpen ter hoogte van het hoornvlies doen we door middel van laserchirurgie, zoals Smile, femtolasik of lasek, maar zoals gezegd kunnen we de breking van het oog ook veranderen door in te grijpen ter hoogte van de lens:

Wanneer we spreken over een lensimplantatie bestaan er twee mogelijkheden:

 1. De natuurlijke lens blijft en er wordt een kunstlens voor de natuurlijke lens geplaatst. Mogelijke redenen om dit te doen zijn een eigen lens die niet sterk genoeg is, zoals bij verziendheid, of juist té sterk is, zoals bij bijziendheid.
 2. De natuurlijke lens wordt verwijderd en vervangen door een kunstlens. Een reden om de eigen lens volledig te vervangen is troebelheid, zoals bij een cataract.

Wat is refractieve lensimplantatie?

Refractieve lensimplantatie is technisch gezien net hetzelfde als een klassieke lensimplantatie bij cataract. Enkel de reden waarom we deze ingreep uitvoeren is verschillend: terwijl we dit bij een cataractingreep doen omdat de eigen natuurlijke lens troebel is, doen we dit bij een refractieve lensimplantatie omdat de patient verziende is en een bril draagt.

De lens van deze patiënt is dus in de meeste gevallen nog helder, terwijl dit bij cataractchirurgie niet meer het geval is. Een andere indicatie dus, maar technisch gezien dus identiek dezelfde ingreep.

ICL

€2800 / oog

Multifocale lenzen

€2800 / oog

Cataractchirurgie Multifocaal

€2500 / oog

VOOR-
ONDERZOEK

Plan uw vooronderzoek voor lensimplantatie of cataractchirurgie in.

Wat zijn de voordelen van lensimplantaten?

Het plaatsen van een kunstlens kan twee voordelen hebben:

 1. Bij een secundaire lens, zoals een ICL-lens, kunnen we onafhankelijker worden van een bril of contactlenzen. Of in het geval van cataractchirurgie kunnen we gewoon helderder gaan zien. De eigen troebele lens wordt dan immers vervangen door een heldere kunstlens.

 

 1. Bij een kunstlens kunnen we kiezen voor een unifocale of een multifocale lens. Wanneer we een unifocale lens gebruiken, trachten we meestal u een goed zicht in de verte te geven zonder of met een zo zwak mogelijke bril. Met een multifocaal implant trachten we u zowel voor ver als voor dichtbij goed te laten zien zonder bril.

Wat zijn de nadelen van lensimplantatie?

De voordelen van een lensimplantatie wegen over het algemeen veel zwaarder door dan de nadelen. Maar een lensimplantatie is en blijft chirurgie, en zoals bij elke ingreep kunnen er nadelen aanwezig zijn.

Zo kan er een infectie optreden in het oog tijdens de ingreep. De kans hierop is echter uiterst klein, gemiddeld gezien slechts 1 kans op 3000.

Er kunnen ook typische bijwerkingen optreden die eigen zijn aan een bepaald type lens. Zo geven multifocale lenzen de eerste weken vaak wat halo’s of glare. Hiermee bedoelen we dat u kringen of uitstraling rond lichten zou kunnen waarnemen wanneer u zich in een duistere omgeving bevindt.

Meestal verbetert dit drastisch binnen de paar weken na de ingreep.

Ontdek onze behandelingen

lensimplantaat icl

Bij ICL wordt er een extra lens voor de eigen lens in het oog geïmplanteerd. Hiermee kan eventueel met een ICL-lens bijziendheid van –1.0 tot -23.5 worden gecorrigeerd.

 • Afwezigheid van droge ogen
 • Omkeerbare ingreep
 • Snelle ingreep en even snelle genezing
lensimplantaat multifocaal lensimplant

Sinds meerdere jaren is er een oplossing voor verzienden boven de 45 jaar die goed willen zien ver én dichtbij ; de zogenaamde ‘multifocale’ implantlenzen.

 • Efficiënte oplossing
 • Hoog leescomfort
 • Goed verzicht
lensimplantaat cataract staar

In het Goes Oogcentrum zijn onze oogartsen al jaren gespecialiseerd in de behandeling van cataract of grijze staar.

 • Uitgebreid vooronderzoek
 • Één van de meest veilige ingrepen
 • Pijnloos & snel

Hoe verloopt het herstel / de nazorg na de operatie?

De duur van het herstel na de ingreep verloopt meestal uiterst snel: vanaf de avond van de ingreep of de ochtend erna, begint het zicht te recupereren of is het al gerecupereerd. Indien de eigen lens helder was, of indien het cataract of troebele lens niet té uitgesproken was, is de recuperatie vaak snel en spectaculair.

Soms ziet u de avond van de ingreep al terug prima!

Maar indien de eigen lens heel hard was en vervangen moest worden, kan het zijn dat de verwijdering veel energie vergde. Hoe meer energie we moeten gebruiken, hoe groter de duur van het herstel zal zijn,

Het hoornvlies zwelt immers soms een beetje op indien we veel energie moeten gebruiken tijdens een cataractchirurgie. Een opgezwollen hoornvlies is net zoals een aangedampte voorruit van een wagen: je kan er niet goed door zien. Maar na een tijdje ontzwelt het hoornvlies vanzelf en klaart het zicht ook op.

We kunnen het gebruik van veel energie tijdens de ingreep vermijden door gebruik te maken van de Catalys-Laser: deze laser zal de eigen lens in miljoenen stukjes verdelen zodat we de lens niet meer moeten stuk trillen met geluidsgolven.

Hierdoor kunnen we deze stukjes gewoon opzuigen en minimaliseren we het gebruik van energie tijdens de procedure.

Door gebruik te maken van de Catalys-Laser versnellen we dus de recuperatie na de ingreep.

Zijn er bijwerkingen na de operatie?

Meestal voelen de patiënten weinig na de ingreep en zijn de bijwerkingen beperkt.

De meest voorkomende bijwerking is tijdens de eerste paar dagen na de operatie het gevoel dat ‘er iets in het oog krast’, alsof er nog een zandkorreltje aanwezig is in het oog. Dit is meestal niets zorgwekkend: het gevoel komt van de kleine wonde die we gemaakt hebben tijdens de ingreep. Deze kleine opening van 2,4 mm is nodig om de eigen lens te verwijderen en de nieuwe kunstlens in het oog te plaatsen.

Ook ervaren patiënten vaak dat alles ‘heel erg helder is’. Soms zelfs iets té helder. Dit is omdat de eigen natuurlijke lens niet zo perfect helder blijft als tijden de kinderjaren, en gedurende het leven steeds minder licht doorlaat.

Wanneer een minder heldere lens wordt vervangen door een perfect heldere lens – zoals een kunstlens – moeten patiënten hier vaak even aan wennen. Maar na enkele dagen valt dit verschil al niet meer op.

Omwille van dezelfde reden vermelden patiënten regelmatig dat ze alles ineens een beetje ‘blauw zien’. De eigen lens wordt in de loop van het leven immers altijd een beetje ‘geler’: van helder en doorgankelijk wit evolueert ze naar een wat gele lens. En een gele lens filtert het blauwe licht, waardoor elke persoon in de loop van zijn/haar leven het blauwe licht stilletjesaan minder fel gaat zien.

Wanneer we deze gele lens gaan vervangen door een helder witte lens, valt al het blauwe licht dat we jarenlang minder fel hebben gezien plots op het netvlies. Hierdoor ervaren we dit al makkelijk als té blauw.

Vergelijk het met iemand die een jaar lang geen suiker eet, om nadien plots een lepel pure suiker in de mond te nemen: dit zou als enorm zoet worden ervaren.

Net zo bij een lensimplantatie: in het begin zie je alles erg ‘blauw’, maar na een tijdje wen je aan deze nieuwe, volledige normale situatie en ervaar je de kleuren opnieuw zoals ze écht zijn. De meeste lenzen hebben immers een spectrum dat licht doorlaat tussen 400 en 700 nm waardoor je alle kleuren normaal zal waarnemen.

Enkele veelgestelde vragen

Worden lensimplantaten terugbetaald door mijn ziekteverzekering? (Aftrekbaar of niet?)

Hier moeten we het onderscheid maken tussen een lensimplantatie in het kader van cataractchirurgie en een lensimplantatie die enkel en alleen dient om goed te zien zonder bril.

Zodra we een lensimplantatie uitvoeren om de eigen troebele lens te vervangen, zoals bij cataractchirurgie, zal het ziekenfonds een terugbetaling uitvoeren. Meestal bedraagt dit zo’n 650 euro, de exacte cijfers kunnen een beetje schommelen.

Bij geval van terugbetaling door het ziekenfonds komt u ook in aanmerking om een deel te laten vergoeden door uw private hospitalisatieverzekering. DKV betaalt in dit geval 833 euro. AXA, Ethias, AG, Allianz en Inter Partner Assistance betalen 600 euro. Ook hier kunnen exacte voorwaarden een beetje schommelen: voor exacte details kunt u altijd informatie opvragen bij uw ziekenfonds en bij uw verzekeraar.

Goes Oogcentrum voldoet aan de strenge eisen op gebied van hygiëne, steriliteit en architectuur om erkend te worden als extramuraal cataractcentrum. Vermeld dus altijd zeker dat het gaat over een cataractingreep in een erkend centrum met code 246912.

Wanneer we een lensimplantatie uitvoeren enkel en alleen om ‘refractieve’ redenen mogen we de code van cataractchirurgie niet gebruiken. Als de chirurgie enkel dient om de patiënt van zijn/haar bril of contactlenzen te verlossen is er dus géén terugbetaling door het ziekenfonds mogelijk. Zonder het gebruik van een RIZIV-code kan uw privéverzekeraar ook niet tussenkomen.

Goes Oogcentrum zal nooit de code 246912 gebruiken wanneer deze niet van toepassing is.

Wat is de kostprijs van een lensimplantatie?

Voor het voorbereidend onderzoek dient u te rekenen op zo’n 285 á 315 euro, afhankelijk van welke testen worden uitgevoerd.

De kosten van de lensimplantatie bedragen 1500 euro per oog en 100 euro per kapselspanring. De monitoring door de anesthesist-reanimator kost 275 euro.

Bij het gebruik de ‘Catalys’ femtosecond-laser tijdens de ingreep bedragen de extra kosten hiervoor 975 euro per oog. Deze nieuwste wijze is nauwkeuriger en zorgt voor een sneller herstel van het zicht.

Deze prijzen zijn inbegrepen het gebruik van de operatiekamer met laminaire airflow en overdruk, het monofocale lensimplant, en de ingreep zélf.

Indien u een multifocaal implant verkiest, bedraagt de extra vergoeding hiervoor 1150 euro per oog.

Bij de plaatsing van een torisch implant ter correctie van voorafbestaand astigmatisme bedraagt de extra vergoeding 300 euro per oog.

Onze praktijk is zeker niet het goedkoopste centrum waar u een lensimplantatie kan laten uitvoeren. Daartegenover staat hoogkwalitatieve apparatuur gebruikt door ervaren professionals. Zo kan u steeds gerust zijn van een vlotte ingreep met maximale slaagkansen.

Ik heb wazig zicht na een lensimplantaat. Wat nu?

Een wazig zicht na een lensimplantatie kan meerdere oorzaken hebben. Meestal is het gewoon een tijdelijke zwelling het hoornvlies die ervoor zorgt dat het zicht de eerste uren/dagen na de ingreep wat wazig kan zijn. Recuperatie volgt meestal na enkele dagen zonder verdere tussenkomst.

Soms kan het zicht na enkele weken opnieuw wazig worden, ondanks een perfect verlopen ingreep. Vaak is dit door een opstapeling van vocht in het netvlies. Dit wordt meestal eenvoudig opgelost door het gebruik van de juiste oogdruppels.

Ook na enkele maanden tot jaren kan wazigheid optreden worden. Meestal is er dan sprake van ‘nastaar’: het lenskapsel is dan opnieuw wazig geworden. Dit wordt eenvoudig verholpen door een yag laser behandeling: een korte ambulante behandeling die wordt uitgevoerd tijdens een routine raadpleging. Deze behandeling duurt slecht 1 minuut, is pijnloos en heeft een onmiddellijk effect.

Wat zijn de risico’s van lensimplantaten?

Het plaatsen van een lensimplant via oogchirurgie is één van de veiligste ingrepen die er bestaat. Dankzij het gebruik van hypermoderne apparatuur is de kans op complicaties geminimaliseerd.

Maar ‘nooit’ bestaat in de geneeskunde jammer genoeg niet. Er is een gezegde dat zegt: een chirurg die nooit een complicatie heeft, is er een die ofwel nooit opereert, ofwel liegt. Het optreden van een complicatie kan dus nooit helemaal uitgesloten worden.

Wat wel kan is alle voorzorgen nemen om de kans op een complicatie zo klein mogelijk te maken. Daarom werken wij in het Goes OogCentrum in een operatiekamer met laminaire flow én overdruk. Zo worden eventueel aanwezige bacteriën uit de buurt gehouden en de patiënt en uit de operatiekamer gezogen.

Om het risico verder te beperken gebruiken we wegwerpinstrumenten: elk instrument dat mogelijk kan vervangen worden, wordt na de ingreep weggeworpen en nooit meer opnieuw gebruikt. Uw veiligheid komt bij Goes OogCentrum steeds op de eerste plaats

Lensimplantaat of ooglaseren?

Bijziendheid kan zowel met een lensimplantatie of met een ooglasercorrectie behandeld worden. De keuze tussen beide hangt af van:

 • de anatomie van het hoornvlies
 • de diepte van het oog
 • de grootte van de pupil
 • de ernst van de bijziendheid

Een zeer grondig vooronderzoek bepaalt welke behandeling het meest geschikt is voor uw situatie.

Is een operatie pijnlijk?

Geen enkele oogingreep is pijnlijk. De patiënt kan hoogstens een druk rond het oog ervaren, nooit pijn. Ook nadien mag u geen pijn ervaren: het ervaren van felle pijn is zo zeldzaam dat u ons onmiddellijk moet opbellen indien dit wel het geval is.

Alle oogingrepen in het Goes OogCentrum worden uitgevoerd onder een ‘topicale’ verdoving, dit wil zeggen dat we het oog verdoven met lokaal werkende druppels. Ook al klinkt het misschien vreemd, dit is meer dan voldoende om de kans op de pijn tijdens een ingreep helemaal uit te schakelen. De tijd waarin we een verdovende injectie naast of achter het oog moesten geven ligt volledig achter ons.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

In theorie kan iedereen een lensimplantatie ondergaan. Cataract kan op elke leeftijd voorkomen, maar hoe ouder de patiënt hoe vaker cataract zal aanwezig zijn. Kleine kinderen met aangeboren cataract kunnen soms een lensimplant nodig hebben, hoewel dit zeer zeldzaam dit is. De gemiddelde leeftijd voor een lensimplantatie in het kader van cataract is 73 jaar.

Het uitvoeren van een lensimplantatie om het dragen van een bril of contactlenzen te voorkomen, wordt gedaan vanaf 48-50 jaar. Meestal voor verziendheid, minder vaak voor bijziendheid.

Het plaatsen van een tweede lens voor de eigen natuurlijke lens wordt uitgevoerd vanaf 21 jaar. Vanaf die leeftijd kan deze techniek doorlopend toegepast worden, zolang er voldoende plaats in het oog is om de lens veilig te kunnen plaatsen. De afstand tussen hoornvlies en eigen natuurlijke lens moet minstens 2,8 mm zijn om deze ingreep volgens de regels van de kunst te kunnen uitvoeren.

Wat zijn de (nieuwste) technieken?

Sinds het ontstaan van het Goes oogcentrum meer dan 40 jaar geleden hebben we altijd getracht om de allernieuwste technieken op gebied van lensimplantatie en ooglaserchirurgie toe te passen, met als hoofddoel steeds het best mogelijk resultaat voor onze patiënten.

Op gebied van de ingreep zelf is het gebruik van een femtosecond laser in de cataractchirurgie zeker een grote doorbraak geweest. Hiervoor gebruiken wij sinds enkele jaren de Catalys-Laser. Ondertussen zijn al duizenden patiënten met dit toestel behandeld.

Wij zien twee grote voorbeelden bij het gebruik van de Catalys-Laser:

 1. De nodige hoeveelheid energie om de lens te verwijderen is beduidend minder, waardoor patiënten sneller zullen recuperen na hun ingreep.
 2. Dankzij de Catalys-Laser kunnen we werken met een nauwkeurigheid van 0,02 mm, terwijl we met de losse hand slechts met een nauwkeurigheid van 1 mm kunnen werken. De Catalys-Laser is dus 50 keer nauwkeurig.

Deze nauwkeurigheid wordt niet alleen gebruikt om de lens in miljoenen stukjes te verdelen, maar we gebruiken ze ook om een circulaire opening te maken in het voorste lenskapsel, het ‘zakje’ waarin de natuurlijke lens zich bevindt. Doorheen deze opening wordt eerst de lens uit haar zakje verwijderd, en vervolgens plaatsen we de optiek van de lens erin.

In ideale omstandigheden moet het lenszakje een diameter hebben van 5,5 mm, iets kleiner dan de optiek van de kunstlens die 6 mm bedraagt. Zo kan het zakje mooi versmelten met de kunstlens en ze rondomrond mooi overlappen.

Indien de opening van de het lenskapsel niet perfect gecentreerd en mooi rond zou zijn, bestaat het risico dat ze de kunstlens niet mooi zou overlappen. In dat geval zou de kunstlens na enkele jaren een beetje kunnen verplaatsen. Vooral bij een multifocale kunstlens is het van het grootste belang dat deze lens altijd mooi centraal blijft zitten.

Gelukkig zorgt de grote precisie van de Catalys-Laser steeds voor een perfect resultaat, met langdurig scherp en helder zicht als resultaat.

Wenst u meer informatie?

Nog vragen in verband met lensimplantatie en/of andere oogbehandelingen? Laat het ons weten via ons contactformulier!

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten