12 tips voor gezonde ogen | Goes Oogcentrum

Bescherm uw kijkers: 12 tips voor gezonde ogen

Oogcentrum Goes > Nieuws > Bescherm uw kijkers: 12 tips voor gezonde ogen

Het zicht is een van de belangrijkste zintuigen en toch worden ogen vaak niet genoeg verzorgd. Met enkele kleine aanpassingen maakt u al snel een wereld van verschil. Niet alleen houden deze tips uw ogen in topconditie, ze zorgen er bovendien voor dat oogziektes vermeden of verminderd worden.

1. Bescherm uw ogen tegen de zon

Draag buiten steeds een zonnebril met de juiste uv-bescherming. Niet zeker welke zonnebril het best beschermt? Een van onze vorige blogposts kan u hier makkelijk bij helpen. Een pet dragen die schaduw biedt aan uw ogen is ook van groot belang.

2. Kijk nooit recht in de zon

Recht in de zon kijken is uiterst schadelijk. Zeker als u hiervoor een verrekijker gebruikt. Zelfs naar een zonsverduistering kijkt u best niet aangezien hier, zelfs tijdens de verduistering, onzichtbare ultraviolette en infrarode straling aanwezig zijn die brandplekken maken op uw netvlies. Vaak merkt u pas nadien dat u blinde plekjes hebt. U kan echter wel met een eclipsbril veilig naar zonsverduisteringen kijken.

3. Zorg voor voldoende, goed licht

Hoe minder licht, hoe harder uw ogen moeten werken om goed te zien. Hierdoor raken ze makkelijk overbelast en zal u last krijgen van hoofdpijn, wazig zicht, droge of jeukende ogen. Deze symptomen zijn echter slechts tijdelijk dus we spreken hier niet van blijvende schade.

4. Neem pauzes van uw scherm  

De hele dag naar een computer of smartphone kijken zorgt voor droge ogen. Als we naar een digitaal scherm kijken, knipperen we automatisch minder. Soms zelfs tot de helft minder dan normaal. Daarom is het belangrijk dat u op regelmatige basis een pauze neemt. Elke 2 uur zou u een pauze moeten inlassen van 15 minuten waarin u niet naar een scherm kijkt. Meest aangeraden is dat u tijdens deze pauze wat rondkijkt in de verte.

5. Houd afstand van uw scherm

Het is belangrijk dat uw computerscherm op een afstand van minstens 50 centimeter van u afstaat. Plaats uw scherm net onder ooghoogte. Op deze manier bieden uw oogleden bescherming aan een groot deel van uw oog en worden ze hierdoor minder snel droog.

6. Pas de helderheid van het scherm aan

Staat uw scherm in een donkere omgeving? Verlaag dan de helderheid van uw scherm. Werkt u in een heldere, verlichte ruimte, pas dan de helderheid aan naar een iets hoger niveau. De helderheid van uw scherm zou dus in verhouding moeten staan met het licht in uw omgeving.

7. Schaf een geschikte bril of lenzen aan

Als u een bril of contactlenzen draagt, zorg er dan altijd voor dat de sterkte nog steeds goed is voor uw ogen en voor het soort werk dat u doet. Regelmatig op controle gaan bij uw oogarts is van groot belang voor de gezondheid van uw ogen.

8. Knipper vaak met uw ogen

Vaak met uw ogen knipperen zorgt voor hygiënischere en vochtigere ogen. Hierdoor zitten er minder vuiltjes in de ogen en kan u vaak scherper zien. Personen die last hebben van droge ogen hebben vaak last van onscherp zicht of een zanderig gevoel in de ogen.  

9. Zorg voor een goede luchtkwaliteit in uw woning/werkplaats

Door gezonde lucht verbetert u uw gezichtsvermogen aanzienlijk en bovendien zorgt dit voor gezondere ogen. Enkele dingen die u kan doen om uw luchtkwaliteit te verbeteren:

  • Gebruik een luchtbevochtiger, zeker wanneer u een airco of verwarming heeft aanstaan
  • Houd de kamertemperatuur op een aangenaam niveau
  • Mijd rook en andere verontreinigers
  • Laat het raam regelmatig openstaan voor voldoende verluchting

10. Stop met roken

Niet alleen is roken slecht voor de longen en bloedvaten, ook worden uw ogen oncomfortabel droog. Door de verzwakking van de bloedvaten beschadigt u uw netvlies vaak aanzienlijk. Bovendien verhoogt roken de kans op staar.

11. Pas uw voeding aan

  • Vitamine C helpt niet alleen bij het voorkomen dat u ziek wordt, maar het is ook geweldig voor de gezondheid van uw ogen. Er is bewijs dat suggereert dat u er de vorming van cataract en trage maculadegeneratie mee kunt voorkomen. Vitamine C kan u halen uit sinaasappels, gele paprika’s, donkergroene groentes en bessen.
  • Vitamine A zorgt er dan weer voor dat uw netvlies licht omzet in elektrische signalen die naar uw hersenen gestuurd worden. Deze, zeer belangrijke, vitamine kan u vinden in wortelen. Vandaar men vaak zegt dat wortelen goed zijn voor de ogen. Zink zorgt dan weer voor een goede opname van vitamine A. Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan u vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc.
  • Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog. Het ondersteunt de conditie van het oog en helpt het om scherp te blijven zien. Deze vitamine kan u terugvinden in yoghurt, melk, champignons, eieren, amandelen en quinoa.
Relex SMILE laserbehandeling Goes oogcentrum

12. Negeer oogproblemen nooit

Last van uw ogen? Jeukende ogen, branderige ogen of wazig zicht? Zorg dan allereerst voor extra verzorging. Bij jeukende of rode ogen kan u best een koud kompres gebruiken om de ogen te kalmeren of gebruik maken van oogdruppels. Als het gevoel eerder zanderig is, maak uw ogen dan schoon met water. Let wel op dat het water eerst gekookt en daarna afgekoeld is of u gebruik maakt van een zoutoplossing. Wanneer dit niet blijkt te helpen, vraagt u best raad aan uw oogarts.

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten
About the author