Zichtbaar en onzichtbaar licht
Onze ogen registreren de golflengte van licht als een kleur. Hoe lager de golflengte, hoe paarser. Hoe hoger de golflengte, hoe meer rood je ziet. Je moet je ogen echter niet enkel beschermen voor de stralen die je ziet. Ook het licht dat we zelf niet waarnemen heeft zijn impact op ons zicht.
Niet alleen zichtbaar licht dringt doorheen onze atmosfeer. Ook een deel van het ultraviolet licht van de zon, bereikt onze aarde. De lichtgevoelige cellen in ons netvlies zijn ontvankelijk voor deze straling, maar toch kunnen we het niet waarnemen. Onze natuurlijke lens filtert dit UV-licht waardoor het ons netvlies niet bereikt en we het dus niet zien.
De lens zélf krijgt dus wel heel wat UV-A licht te verduren. Het is deze UV-straling die net het meest schadelijk is. Dit UV-licht heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Hierdoor kan dit onzichtbare licht chemische reacties in molecules in gang zetten die erg schadelijk kunnen zijn voor de mens.
Dit is dan ook een van de redenen waarom mensen ‘cataract’ of ‘staar’ krijgen. Het is dan ook essentieel dat je je ogen goed beschermt tegen deze schadelijke stralen.