De beste skibril voor een onvergetelijk wintervakantie | Oogcentrum Goes

De beste skibril voor een onvergetelijk winterverlof

Oogcentrum Goes > Nieuws > De beste skibril voor een onvergetelijk winterverlof

De beste skibril voor een onvergetelijk winterverlof

Lang geleden dat er zoveel sneeuw viel in de bergen. Nu de dagen opnieuw langer worden, is de zon de komende tijd ook meer en meer van de partij in het hooggebergte. Een goede skibril is dan ook essentieel om je vakantie goed door te komen.

Hoe kies je de beste skibril? Hoe zorg je ervoor dat je er zo lang mogelijk van genieten? Alle tips en tricks vind je hier op een rijtje.

Skibril of zonnebril?

De klassieke zonnebril is stilaan volledig vervangen door een echte skibril. Bij een gewone zonnebril heb je telkens een grote ‘dode hoek’ die wordt veroorzaakt door het montuur.

De skibril is sowieso al een stuk groter. Tegenwoordig zijn meer en meer skibrillen frameless, zodat je al geen ruimte verliest aan het montuur. Dit zorgt ervoor dat het gezichtsveld tijdens het skiën veel groter is dan wanneer je een gewone zonnebril draagt.

Veel nieuwe skibrillen hebben een systeem met bijvoorbeeld magneten waarbij het eenvoudig is om de glazen te verwisselen. Er bestaan zelfs skibrillen waar een klein frameless montuurtje in zit waarin je je eigen corrigerende glazen in kan laten plaatsen.

Ski bril icon

Hoe kies je de juiste skibril?

Er zijn drie belangrijke punten waar je op moet letten bij het uitkiezen van jouw ideale skibril:

 1. De lichtsterkte.
 2. Zichtbaar en onzichtbaar licht.
 3. Beschermsfactor
 4. Het type glas.

De lichtsterkte

Niet enkel je huid krijgt het op skivakantie hard te verduren. Ook je ogen krijgen meer zon te verwerken dan wanneer je in de tuin of het park zit. De zon is in het hooggebergte krachtiger dan op zeeniveau. Per honderd meter die je boven zeeniveau stijgt is de zon 2,5% sterker.

In het hooggebergte ben je natuurlijk dichter bij de zon. De zonnestralen worden er minder gehinderd door laaghangende bewolking. Deze zonnestralen bereiken ook je niet eenmaal, maar meestal twee keer. Naast de directe straling krijg je in de bergen de reflectie op de sneeuw er bovenop.

Indien je jezelf onvoldoende beschermt tegen deze felle zonnestralen, zullen je ogen hier fel onder lijden. Je kan zelfs ‘sneeuwblindheid’ krijgen. Dit is een oppervlakkige uitdroging en beschadiging van het hoornvlies. Weliswaar tijdelijk, maar erg hinderlijk en pijnlijk. Het kost je minstens enkele dagen skiplezier. Beter te voorkomen dan te genezen dus.

Zichtbaar en onzichtbaar licht

Onze ogen registreren de golflengte van licht als een kleur. Hoe lager de golflengte, hoe paarser. Hoe hoger de golflengte, hoe meer rood je ziet. Je moet je ogen echter niet enkel beschermen voor de stralen die je ziet. Ook het licht dat we zelf niet waarnemen heeft zijn impact op ons zicht.

Niet alleen zichtbaar licht dringt doorheen onze atmosfeer. Ook een deel van het ultraviolet licht van de zon, bereikt onze aarde. De lichtgevoelige cellen in ons netvlies zijn ontvankelijk voor deze straling, maar toch kunnen we het niet waarnemen. Onze natuurlijke lens filtert dit UV-licht waardoor het ons netvlies niet bereikt en we het dus niet zien.

De lens zélf krijgt dus wel heel wat UV-A licht te verduren. Het is deze UV-straling die net het meest schadelijk is. Dit UV-licht heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Hierdoor kan dit onzichtbare licht chemische reacties in molecules in gang zetten die erg schadelijk kunnen zijn voor de mens. 

Dit is dan ook een van de redenen waarom mensen ‘cataract’ of ‘staar’ krijgen. Het is dan ook essentieel dat je je ogen goed beschermt tegen deze schadelijke stralen.

Snowboard

De beschermingsfactor

In het algemeen zijn er vijf beschermingscategoriën van zonnebrillen. Deze CE-normen zijn gerangschikt van 1 tot 5. Hoe zwakker de bescherming tegen fel licht, hoe lager het cijfer. Categorie 1 beschermt dus amper tegen licht, terwijl categorie 5 een extreme bescherming geeft.

Je kan niet bij elke lichtintensiteit dezelfde bril of glazen dragen. Hoe intenser het zonlicht is, hoe meer bescherming je nodig hebt. Bij lage intensiteit kan het voldoende zijn om met een beschermingsfactor 2 of 3 te skiën. Bij hoge intensiteit gebruik je best minstens factor 4.

Indien er lage zichtbaarheid is door bijvoorbeeld mist, kan je gele of oranje glazen gebruiken. Hierdoor krijg je nog wat meer contrast kan verkrijgen.

Het type glas

Een goede zonnebril moet je dus zeker ook beschermen tegen alle UV-stralen. De nieuwe glazen die uit polycarbonaat bestaan, beschermen je hier volledig tegen. Daarenboven zijn ze ook nog eens onbreekbaar. Als je ‘UV400’ op de verpakking van de bril ziet staan, wil dit zeggen dan ze 100% beschermen tegen UV-licht.

Van bril of van glas veranderen telkens wanneer de intensiteit van de zon variëert is natuurlijk verre van handig. Daarom zijn er nu fotochromatische glazen op de markt. Dit zijn zonnebrillen die hun bescherming aanpassen aan de hoeveelheid zon die op dat moment aanwezig is.

Het aanpassen aan de zonne-intensiteit duurt wel eventjes, de glazen reageren niet onmiddellijk. Dit kan soms hinderlijk zijn. Ook blijven deze lenzen vaak relatief lang donker omdat er in de bergen altijd veel licht aanwezig is, ook onder bewolkte omstandigheden.

Naast deze fotochromatische glazen bestaan er ook LST glazen. Dit zijn glazen met een licht-stabiliserende technologie. Deze glazen worden niet donkerder bij veel licht of helderder bij weinig licht. Ze absorberen gewoon meer licht bij felle zon, en minder licht bij lage zonintensiteit.

Deze  glazen blijven ook helder en doorzichtig, waardoor de ogen altijd zichtbaar blijven. In tegenstelling tot de fotochromatische lenzen is er bij LST-lenzen geen langere reactietijd : de reactie op fel licht is onmiddellijk.

Praktische tips bij het kiezen van je skibril:

 • Kies als je kan een bril met een dubbele lens. De ruimte tussen de 2 lenzen werkt dan als een soort buffer tussen de koude buitenlens en de warme binnenlens. Gezien condensatie of het aandampen van je bril ontstaat door temperatuurverschillen, zal dit met een dubbele lens minder gebeuren.
 • Kies een bril met ventilatiekanalen. Deze kanalen zorgen ervoor dat de vochtige lucht beter wordt afgevoerd waardoor de lens minder snel beslaat. Als het te koud zou worden rondom je ogen kan je deze kanalen altijd zelf sluiten.
 • Kies ook altijd een bril met anti-fog coating. De kans op condens vermindert hier nog meer door.
 • Voorzie een lens mee van categorie 1 of 2 voor slecht weer, liefst geel of oranje. Voor dagen met veel zon ga je voor en een lens van categorie 3 of 4 .

Tot slot: Een goeie skibril is een droge skibril

 • Zorg er steeds voor dat de beschermende foam van je skibril droog blijft. Zet daarom je bril nooit op een vochtige muts of een skihelm vol sneeuw. Als deze foam vochtig wordt, dampen de glazen van je skibril immers snel aan.
 • Laat je bril liefst spontaan drogen als de binnenzijde van de lens vochtig is geworden. Neem best twee skibrillen mee en gebruik de droge bril wanneer de andere vochtig is.
 • Indien je de bril toch zonodig moet droogmaken omdat je er geen tweede bijhebt, gebruik dan steeds speciaal hiervoor meegeleverde lensdoekjes. Anders kan je de anti-condenslaag van de bril onherroepelijk beschadigen.
 • Je kan je skibril ’s nachts goed laten drogen in de buurt van een verwarmingstoestel. Leg hem echter nooit op een verwarming Deze skibrillen hebben vaak twee glazen hebben die vlak tegen elkaar zitten. Als het té warm wordt, gaan deze glazen aan elkaar kleven en is je bril compleet stuk.

Vragen voor een van onze artsen? Aarzel niet ons te contacteren. We horen het graag.

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten
About the author