Droge ogen - symptomen, oorzaken & oplossingen - Oogcentrum Goes

Droge ogen – symptomen, oorzaken & oplossingen

Oogcentrum Goes > Nieuws > Droge ogen – symptomen, oorzaken & oplossingen

De normale vochttoestand van het oog

In een gezond oog is er voldoende traanvocht aanwezig dat zich egaal over het oogoppervlak verspreidt bij elke knipperslag. Dit heeft als functie het oog te bevochtigen en het afvoeren van vuil en stofpartikeltjes te vergemakkelijken. De traanfilm bestaat uit een waterige, lipide- en mucinelaag. In een normale toestand zijn de verhoudingen tussen deze drie lagen optimaal, kan het oogvocht goed verspreid worden en kan het oog meer dan tien seconden bevochtigd blijven zonder knipperen.

Droge ogen?

Symptomen

Droge ogen zijn vaak erg vervelend en kunnen veel last geven in het dagelijkse leven. Als je deze symptomen herkent is de kans groot dat de traanfilm van het oog verstoord is.

 • Branderig gevoel
 • Prikkend gevoel
 • Vaak rode ogen, zeker bij vermoeidheid
 • Rode ogen na alcoholverbruik
 • Afwisselend wazig zien en beter na knipperen
 • Het gevoel dat er iets in je oog zit
 • Zanderig en soms jeukend gevoel
 • Plakkende ogen ’s ochtends
 • Fel tranende ogen bij buitenactiviteiten, dit noemen we reflextranen of pseudotranen. Deze tranen worden excessief aangemaakt door de traanklier met de bedoeling het oog te ‘spoelen’. Deze tranen blijven dus niet op het oog aanwezig en bieden helaas geen oplossing op het initiële probleem, het droge oog.

Oorzaken

Meerdere oorzaken kunnen een factor spelen in het ontstaan van droge ogen.

 

 1. Het traanvocht verdampt te snel

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken in onze praktijk. De oorzaak vinden we terug bij de talgkliertjes van de oogleden, namelijk de meibomiusklieren.  Indien deze onvoldoende olie produceren of verstopt zijn, kan de olielaag van de traanfilm onvoldoende aanwezig zijn en kan de waterige laag sneller verdampen.

Dit kan voorkomen bij een chronische ooglidrandaandoening zoals blefaritis of Meibomian Gland Dysfunction (MGD). In sommige gevallen ligt de oorzaak bij het te lang dragen van contactlenzen of is het simpelweg een verouderingsproces waarbij de meibomiusklieren verminderen in hun functie.

 1. Te weinig traanvocht

Indien er te weinig traanvocht wordt aangemaakt zijn er meerdere oorzaken die dit kunnen tot stand brengen. Zo kan er een auto-immuunziekte aanwezig zijn waarbij de traan- en speekselklieren ontstoken zijn. Dan spreken we over het syndroom van Sjögren. Ook ouderdom kan een oorzaak zijn.

Hormonale veranderingen zoals schilklieraandoeningen, zwangerschap of de menopauze kunnen de traanproductie ook verstoren.

 

 1. Een onregelmatig hoornvlies

Indien het hoornvlies niet egaal is, kunnen de tranen zich moeilijker egaal verspreiden over het oogoppervlak. Dit kan dan op termijn ook droge ogensymptomen geven. Zo kan er bijvoorbeeld een degeneratie ontstaan ter hoogte van het epitheel, het bovenste laagje van het hoornvlies.

 1. Omgevingsfactoren

De luchtkwaliteit wordt er helaas niet beter op. Op kantoren hebben we vaak te maken met droge lucht en airco. Bij warmer weer wordt de airco in de auto ook sneller aangezet en zal dan ook de ogen sneller uitdrogen. Elke omgeving waarbij de ogen blootgesteld worden aan een teveel aan luchtcirculatie zal een nefaste werking hebben op de traanfilm.

Welke oplossingen zijn er?

Kunsttranen

Kunsttranen bevatten vaak hyaluronzuur en zijn bedoeld om de ogen beter te bevochtigen. Deze druppels blijven langer op het oog waardoor het minder droog zal aanvoelen. Soms is de zoektocht naar de juiste druppels die bij uw ogen passen wat lastiger dan bij andere personen.

Omgevingsfactoren verbeteren

 • Vaak is de airconditioning de boosdoener. Deze kan eventueel anders ingesteld worden zodat de luchtstroom minder naar de ogen kan worden.
 • Tracht bij computerwerk iedere 60 minuten eens 5 à 10 minuten weg te kijken en bewust te knipperen.
 • Vermijd rokerige omgevingen.

Punctum-Plug

Dit zijn kleine silicone kegeltjes die door de oogarts in het traankanaal geplaatst worden. Deze voorkomen dat de tranen te snel afgevoerd worden. De tranen zullen dus als gevolg langer in het oog aanwezig zijn.

E-Eye met IPL, of Lipiflow

Intense Pulsed Light (IPL) kan worden gebruikt om de meibomiuskliertjes terug meer actief te maken. Het E-Eye apparaat produceert een hoge dosis aan xenonlicht dat gericht wordt op de meibomiusklieren. Door deze stimulatie worden de kliertjes opgewarmd en wordt de inhoud verdund. Dit herstelt de normale productie van lipiden naar de traanfilm. Voor een optimaal effect zijn er minstens drie behandelingen nodig.

Het Lipiflow-apparaat heeft een soortgelijke functie als dat van het E-Eye-apparaat. In Europa wordt deze techniek sinds 2018 als nieuw geïntroduceerd. Lipiflow maakt geen gebruik van licht, maar hoofdzakelijk van warmte. De oogleden worden in een soort schelpje geplaatst en worden verwarmd tot exact 42,5 C°. Eens het ooglid verwarmd is wordt deze voorzichtig gemasseerd. Deze twee handelingen zorgen voor het zuiveren van de meibomiuskliertjes. Bij Lipiflow is maar één behandeling nodig en merkt u na twee weken al een gunstig effect.

Vragen voor een van onze artsen? Aarzel niet ons te contacteren. We horen het graag.

About the author

Leave a Reply