"Eye-catchers": oogziekten in het nieuws in 2017 | Oogcentrum Goes

‘Eye-catchers’: oogziekten in het nieuws in 2017

Oogcentrum Goes > Nieuws > ‘Eye-catchers’: oogziekten in het nieuws in 2017

De belangrijkse ‘Eye-catchers’ in het nieuws op gebied van oogziekten in 2017?

De American Academy of Ophthalmology is vaak een bron van interessante informatie voor oogartsen en -chirurgen wereldwijd. Eind 2017 publiceerden ze een korte samenvatting van de nieuwsfeiten die dat jaar het meeste weerklank vonden. Een kleine bloemlezing :

1. Oog Tattoos:
niet zo’n bijster slim idee

We beginnen graag met de meest spectaculaire beelden.

Vorig jaar hoorden we wel meer ‘bijzondere’ verhalen uit de Verenigde Staten, maar dit verhaal spant toch de kroon. In de Verenigde Staten lieten twee patiënten vorig jaar hun sclera, het wit van hun oog, tatoeëren. Met desastreus gevolg.

De eerste patiënt ondervond drie dagen na de ingreep plots vermindering van het zicht. Onderzoek toonde aan dat de inkt tot binnen in het oog was gedrongen. Details van de poging om het zicht te herstellen met een chirurgische ingreep zijn hier te bekijken.

mislukte oog tattoo

De pijn van de patiënt was niet te verdragen, en deze drastische behandeling was dan ook de enige optie. Spijtig genoeg eindigde de ingreep in een enucleatie, het wegnemen van het ganse oog. Histologisch onderzoek toonde de aanwezigheid van inkt aan tot in de lagen van het netvlies en de binnenzijde van het hoornvlies.

De andere patiënte liet een oog paars tatoeëren omdat dit haar favoriete kleur was. De dag na de ingreep liep er paars vocht uit haar oog. Het oog begon op te zwellen en het zicht verminderde. Ze hield alle details van de misgelopen tattoo bij op haar facebookpagina en toonde een interview met een facebookvideo. Haar grootste probleem is de onuitstaanbare pijn.

Niet zo’n goed idee, een oogtattoo…

2. Gentherapie voor erfelijke netvliesaandoening krijgt strenge FDA-erkenning in de Verenigde Staten

Misschien minder spectaculair dan het vorige topic, maar veel belangrijker voor de volksgezondheid. Eindelijk wordt een gentherapie erkend door het -doorgaans als zeer streng beschouwde- FDA-controleorganisme.

Leber Congenitale Amaurose’ is een erfelijke aandoening waar je doorgaans blind van wordt. In de hele wereld lijden er zo’n 6000 patiënten aan deze aandoening. Vanaf heden kan ze in bepaalde gevallen worden behandeld met gentherapie. Een enkele injectie zou het foutieve RPE65 gen vervangen door een functionele versie ervan.

Dit geeft niet enkel hoop aan de patiënten die lijden aan deze zeldzame aandoening. Er ontstaat eveneens hoop dat patiënten die lijden aan een andere erfelijke netvliesaandoening later ook eventueel zouden kunnen worden geholpen met een soortgelijke behandeling. Meer informatie vindt u hier.

voretigene neparvovec

 

Jammer genoeg resulteert de behandeling nog niet altijd in een perfect zicht, maar in klinische trials kon worden aangetoond dat de meeste patiënten zich veel vlotter konden verplaatsen in zwakke lichtomstandigheden.

Het prijskaartje voor deze behandeling is echter niet mals : een slordige $ 425.000 per oog, dus $ 850.000 voor beide ogen. Voor ons lijkt dit natuurlijk onbetaalbaar, maar in de Verenigde Staten denken ze daar anders over. De vrees bestond dat de prijs voor beide ogen boven de $ 1.000.000 zou bedragen, $ 850.000 valt voor hen dus nog relatief mee.

Ondanks de dure prijs hopen we dat dit een begin wordt van verder onderzoek. Zo kunnen andere aandoeningen ook behandeld kunnen worden en de prijzen dalen. Hoop doet leven…..

27 lensen in oog

3. Oogarts vindt 27 contactlenzen in het oog van een patiënte

Tijdens een voorbereiding voor cataractchirurgie vond een oogarts uit het Verenigd Koninkrijk een vreemde massa onder het ooglid van zijn patiënte. Nader onderzoek toonde aan dat het 17 op elkaar gekleefde contactlenzen waren. Elders werden er nog eens 10 gevonden.

Klaarblijkelijk ondervond deze patiënte geen hinder van deze achtergebleven contactlenzen. Het moet zeker wel een bron van infecties geweest zijn. De contactlenzen werden probleemloos verwijderd. Nadien kon een routine-cataractingreep de nood aan verder contactlensgebruik elimineren. Gelukkig maar!

4. Nieuwe behandeling tegen droge ogen

Een goede traanfilm is extreem belangrijk voor de gezondheid van je oog en onontbeerlijk om goed te kunnen zien. Mensen met droge ogen hadden tot voor kort niet veel keuze buiten het druppelen van kunstmatig traanvocht.

Recent kwam er echter een volledig nieuwe behandeling. Begin 2017 werd Truetear immers goedgekeurd door het FDA. Truetear zijn geen kunstmatige oogdruppels, het is een stimulator die zenuwen in de neus stimuleert waardoor je zelf meer eigen traanvocht begint aan te maken. Het soort reactie dus zoals wanneer je uien snijdt. Het grote voordeel hier is het feit dat je zélf je eigen traanvocht opnieuw aanmaakt, in tegenstelling tot oogdruppels waar je artificiële oogdruppels in je oog druppelt.

Droge ogen behandelen door een stick in je neus te steken? Ja, het kan dus.

true tear

Vragen voor een van onze artsen? Aarzel niet ons te contacteren. We horen het graag.

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten
About the author