iWellness scan Gezondheid & Kwaliteit van jouw Ogen | Goes Oogcentrum

‘iWellness scan’ maakt zijn intrede

Oogcentrum Goes > Nieuws > ‘iWellness scan’ maakt zijn intrede

De ‘iWellness scan’ is een snel en eenvoudig onderzoek dat onmiddellijk informatie geeft over de algemene gezondheid en kwaliteit van het oog en het zicht. Het onderzoek is erg kort en snel, en elke patiënt ontvangt onmiddellijk een zeer eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen rapport over de toestand van zijn/haar oog. In enkele seconden krijgen we extreem veel informatie die ons toelaat om een normaal oog van een ziek oog te onderscheiden.

De volgende aandoeningen kunnen bijvoorbeeld met deze scan opgespoord worden :

  • Diabetische netvliesaandoening: diabetes kan het oog aantasten doordat de bloedvaten in de retina beginnen te lekken, verdikken, of dichtslibben. Gemiddeld zou 1/3 van alle diabetici hieraan lijden. Indien diabetisch netvlieslijden onbehandeld blijft, kan dit ernstige stoornissen van het zich met zich meebrengen.
  • Glaucoom: dit is een aandoening waarbij de oogzenuw aangetast wordt. Indien deze aandoening niet tijdig ontdekt of behandeld wordt, kan dit zeer zware stoornissen van het zicht, tot zelfs blindheid, met zich meebrengen. De aandoening ontstaat vaak onopgemerkt en evolueert zonder symptomen. 3 % van alle mensen boven de 45 jaar zou lijden aan glaucoom, waarvan een groot deel zonder dat de patiënt op de hoogte is dat ze aan deze aandoening lijden.
  • Maculadegeneratie: dit is een oogaandoening die het centrum van het netvlies, de ‘macula’ of de ‘gele vlek’ aantast. Hierdoor valt het centrale zicht weg. Het is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij mensen boven de 55 jaar.

Hoe kan een iWellness-scan deze aandoeningen opsporen?

Het onderzoek bepaalt onder andere bliksemsnel de dikte van het netvlies, en vergelijkt dit met het gemiddelde. Dit laat ons toe om te screenen naar bepaalde netvliesaandoeningen, zoals netvlieslijden bij diabetes.

Ook kan deze scan open hoek glaucoom in een zeer vroeg stadium ontdekken, veel sneller dan wanneer we enkel met een klassiek gezichtsveldonderzoek of enkel een drukcontrole zouden werken. De dikte van de ‘GCC’ of gangiolcelcomplex is immers typisch verdund bij beginnend glaucoom, terwijl het gezichtsveldonderzoek nog normaal kan zijn.  Ook de  ‘Focal Loss of Volume Percentage (FLV%) en de ‘Global Loss of Volume Percentage’ (GLV%) zij hypernauwkeurige parameters die een evolutie van glaucoom kunnen aantonen.

Interesse in dit onderzoek ? Boek een ‘IWellness’ scan in het Goes OogCentrum via 03/2193925 of via secretariaat@goes.be

About the author

Leave a Reply