De Ishihara-kleurtest
De Ishihara-kleurtest, meer dan 100 jaar geleden uitgewerkt door de Japanse oogarts Shinobu Ishihara en zijn assistent die zelf kleurenblind was, blijft de “gouden standaard” voor het opsporen van kleurenzichttekortkomingen.
De Ishihara-kleurtest wordt meestal gebruikt om rood-groen kleurenzichtafwijkingen op te sporen. Hij bestaat uit een verzameling van 38 platen. Elke plaat vertoont een beeld van stippen gekleurd in een verscheidenheid van kleuren en een cijfer dat bestaat uit punten in een contrasterende kleur (verborgen of ingesloten).

We hadden het er in de inleiding al even over dat een kleurenzichttekortkoming een milde handicap is, maar het sommige beroepen moeilijk maakt. In de luchtvaart zijn bijvoorbeeld veel aspecten afhankelijk van kleurcoderingen, toch valt het niet zo vaak voor om vliegen ook effectief te verbieden aan personen die lijden aan mildere vormen van kleurenblindheid. Sommige landen gaan echter wel een stapje verder. In Roemenië, Turkije en Singapore weigerden of weigeren ze nog steeds rijbewijzen aan personen met kleurenblindheid.
De grootste ergernissen van kleurenblind zijn
Personen die een rood-groen afwijking hebben, kunnen bij het grillen van vlees niet zeggen of het rauw of doorbakken is. Daarbovenop kunnen sommige gerechten er heel onappetijtelijk uitzien voor hen. Een bord met spinazie ziet er voor hen hetzelfde uit als een koeienvlaai. Rode, groene of gele LED lichten die aangeven of een apparaat in stand-by stand staat, zijn ook moeilijk te interpreteren. Hetzelfde probleem doet zich voor bij verkeerslichten. Daarom is het belangrijk om de posities van die lichten te kennen.
Behandeling van kleurenblindheid (daltonisme)
Er bestaat jammer genoeg geen genezing van kleurenblindheid. Maar er zijn natuurlijk wel middelen om de tekortkomingen te verhelpen/compenseren:
- Een eerste oplossing is het gebruik van een speciale bril met rood-oranje filters om makkelijker de kleuren of contrasten in kleuren te interpreteren.
- Een tweede hulpmiddel is de zogenoemde “X-Chrom contact lens”. Deze rode contactlens draag je op het niet-dominante oog en helpt eveneens kleuren of contrasten in kleuren te interpreteren.