Nachtblindheid: wat, waarom & de oplossing - Oogcentrum Goes

Nachtblindheid: wat, waarom & de oplossing

Oogcentrum Goes > Nieuws > Nachtblindheid: wat, waarom & de oplossing

WAT IS NACHTBLINDHEID?

Algemeen kan men zeggen dat het licht dat op het netvlies van het oog valt, vertaald wordt naar signalen die de hersenen kunnen begrijpen. Centraal, ter hoogte van de gele vlek bevinden zich de kegeltjes. Aan de buitenzijde bevinden zich de staafjes. De kegeltjes kunnen kleur onderscheiden en zijn actief tijdens de dag. De staafjes kunnen geen kleur onderscheiden en zijn actief tijdens de nacht.

Als een persoon van een verlichte ruimte naar een donkere ruimte gaat zal hij niet veel zien in het begin. In een normaal oog zullen de staafjes geleidelijk aan meer actief worden en zal de persoon terug beter zien.

Mensen met nachtblindheid zullen niet geleidelijk aan beter zien in het donker. Voor hen blijft het zicht beduidend donkerder dan normaal.

DE OORZAAK VAN NACHTBLINDHEID

Bij nachtblindheid vinden we meerdere oorzaken. Laat ons ze opdelen in een primaire vorm en een secundaire vorm.

Eén van de primaire vormen is bijvoorbeeld retinitis pigmentosa. Dit is een verzamelnaam van erfelijke oogziekten waarbij de gevoeligheid van de staafjes duidelijk minder wordt. De hoofdklachten hierbij zijn verminderd nachtzicht en perifeer zicht (verkleind blikveld). Samen met de erfelijke factor kan de oogarts tijdens het netvliesonderzoek retinitis pigmentosa vaststellen.

In andere gevallen kan een chronisch tekort aan vitamine A ook leiden tot nachtblindheid. Vitamine A is namelijk de grondstof voor het eiwit rhodopsine. Dit is een fotopigment dat ervoor zorgt dat de staafjes hun functie kunnen uitoefenen.

De secundaire vorm is eigenlijk geen echte nachtblindheid, hoewel het zicht ’s nachts toch verminderd is. De meest voorkomende oorzaak van een verminderd nachtzicht is een toename van bijziendheid of cataractvorming.

  • Als het donker is worden onze ogen een beetje meer bijziend. Een persoon met een ongecorrigeerde bijziendheid zal daardoor moeilijkheden ondervinden ‘s nachts.
  • Ook in het geval van een vertroebelde ooglens (cataract) zal voornamelijk een mistig zicht geven waardoor het nachtzicht ook aangetast wordt.
  • In sommige gevallen kan glaucoom ook een secundaire oorzaak zijn voor een verminderd nachtzicht. Dit is een aandoening ter hoogte van de oogzenuw te wijten aan een verhoogde oogdruk.

WAT KAN JE ERAAN DOEN?

Behandelingen

De behandeling hangt sterk af van de oorzaak. Is er een onbehandelde bijziendheid te zien, dan kan de bril aangepast worden zodat de patiënt algemeen beter zal gaan zien.

Bij cataractvorming zal de ooglens vervangen worden door een kunstlens. Na het vervangen van de ooglens zal het nachtzicht aanzienlijk verbeteren.

Is er sprake van een glaucomateuse toestand in het oog? Dan zullen druppels voorgeschreven worden om de druk te verlagen.

Indien er een tekort is aan vitamine A zal een aanpassing van de voeding geadviseerd worden met rijkere vitamine A-inhoud. Dit gaat vaak gepaard met het innemen van voedingssupplementen.

Is de oorzaak echter erfelijk kan men weinig doen, maar wordt de ziekte goed opgevolgd. Helaas bestaat er nog geen behandeling voor retinitis pigmentosa.

Andere oplossing

Mocht u toch nog moeite hebben in het donker na een behandeling of u niet behandeld kan worden, is er toch een manier om nachtblindheid te behandelen. Met gele filterglazen kan soms het zicht toch nog iets verbeterd worden. Gele filters filteren namelijk de meest storende golflengte in het donker weg. Op deze manier kan het contrast toch verhoogd worden en het zicht dus verbeterd worden.

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten
About the author