Nooit meer aangedampte brillenglazen bij het dragen van mondmaskers

Het dragen van mondmaskers is inmiddels een gangbare beschermingsmaatregel geworden om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Geen last meer van beslagen brillenglazen tijdens het dragen van een mondmasker. De warme lucht, die normaal gesproken bovenaan het masker zou ontsnappen en zo beslagen brillen veroorzaakt, heeft sinds het veelvuldige gebruik van gezichtsmaskers een toename in frequentie laten zien. De uitgeademde warme lucht kan nu alleen ontsnappen via een kleine opening bij de neus, wat leidt tot condensvorming op het koude oppervlak van de glazen.

Er zijn al een aantal eenvoudige trucs waarmee een positief effect hebben op het beslaan van brillenglazen. Deze omvatten zorg ervoor dat het masker nauw aansluit tegen je gezicht, anti-condens spray of doekjes voor de brillenglazen,een kleine beetje vloeibare zeep op de lens wrijven, het dragen van contactlenzen. Deze oplossingen zijn echter van korte duur. Een permanente oplossing is refractieve chirurgie waardoor je brilvrij door het leven kan gaan.

Er zijn verschillende opties van refractieve chirurgie. Enerzijds kan de brekingstoestand van het oog veranderd worden door middel van een laser die het hoornvlies bewerkt (ooglaserchirurgie). Hiertoe behoren de volgende technieken: LASEK, FEMTO-LASIK en SMILE. Anderzijds kan gebruik gemaakt worden van een implantlens (lenschirurgie) zoals ICL en multifocale implantlenzen. We zetten de verschillende mogelijkheden even op een rijtje:

LASEK

LASEK is een oppervlakkige behandeling waarbij het epitheel, de buitenste laag van het hoornvlies, tijdelijk aan de kant geschoven wordt. Vervolgens zal de laser de overige lagen van het hoornvlies bewerken zodat het brekend vermogen van het oog gunstig aangepast wordt.

Na vervorming van het weefsel wordt het epitheel teruggeplaatst. Er wordt tijdelijk een contactlens op het hoornvlies geplaatst als verband. Met deze lens krijgt het epitheel de kans om zicht te herstellen. Dit herstel kan enkele dagen duren.

FEMTO-LASIK

De FEMTO-LASIK methode is, in tegenstelling tot LASEK, geen oppervlakkige behandeling. De femtosecondlaser maakt een dun flapje van het epitheel dat omgeklapt wordt om vervolgens het onderliggend weefsel te bewerken met de laser. Nadien wordt het flapje terug gesloten.

Aangezien enkel de randen van het flapje moeten genezen, is het tijdelijk dragen van een contactlens niet nodig. Bovendien verloopt het herstel veel vlotter. De meerderheid van de patiënten kunnen 24 uur na de behandeling terug aan het werk.

SMILE

SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) is een recentere techniek die sinds 2011 toegepast wordt. Deze ooglaserbehandeling is veel minder invasief dan LASEK en FEMTO-LASIK. Er wordt geen flapje gecreëerd maar slecht een heel kleine opening aan de zijkant van het hoornvlies. Via deze opening kan de femtosecondlaser het oppervlak van het hoornvlies bewerken. Aangezien het epitheel van het hoornvlies intact blijft, verloopt het herstel na deze behandeling uiterst snel.

ICL

ICL is een implanteerbare contactlens. Deze kunstlens wordt door middel van een kleine incisie voor de eigen ooglens geplaatst. De genezing bij deze ingreep gebeurt snel. Bovendien is deze ingreep, in tegenstelling tot de laserbehandelingen, omkeerbaar. Waar droge ogen vaak een tegenindicatie is voor een laserbehandeling, hoeven droge ogen geen belemmering te zijn voor het ondergaan van lenschirurgie.

MULTIFOCALE IMPLANTLENZEN

Naast het implanteren van een secundaire lens in het oog, bestaat er ook de mogelijkheid om de eigen ooglens te vervangen door een lensimplantaat. Dit wordt toegepast wanneer de eigen ooglens te veel vertroebeld is waardoor scherp zien niet meer mogelijk is. Dit is het geval bij cataract. De nieuwe ooglens kan unifocaal zijn waardoor scherp zicht terug mogelijk is voor veraf gelegen voorwerpen. Lezen vereist echter een leesbril. Het aandampen van de brillenglazen door het mondmasker blijft hierbij een probleem.

Er bestaan echter ook multifocale implantlenzen waarbij getracht wordt zowel voor ver als nabij scherp te zien. Een bril wordt bijgevolg een overbodige accessoire.

Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden om brilvrij door het leven te gaan waardoor het aandampen van de brillenglazen niet langer een vervelende realiteit is. Op basis van een uitgebreid vooronderzoek bepaalt de oogchirurg voor welke ingreep je in aanmerking komt.

Home » Nooit meer aangedampte brillenglazen bij het dragen van mondmaskers

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

De eerste stap nemen

Onze levensveranderende behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt.

De eerste stap is om een ​​snelle online quiz te doen, zodat u kunt zien of u hiervan kunt profiteren.

Onze meest populaire procedures

  • SMILE
  • LASIK
  • Lensvervanging

Wat onze patiënten zeggen…

“Van -11 aan beide ogen naar een perfect zicht zonder lenzen of bril… Werkelijk fantastisch! Fantastische arts en praktijk!”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.I.M
“Heel tevreden over mijn behandeling bij het Goes Oogcentrum! Hartelijk bedankt voor deze kwalitatieve ingreep, de efficiënte dienstverlening en de vlotte communicatie.”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.J.S
“ Het personeel en dokter Goes stellen je terecht gerust.
De behandeling verliep volledig pijnloos. Ik had deze behandeling veel vroeger moeten doen!

Een aanrader voor iedereen, het resultaat is FANTASTISCH!”

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.K. D

We hebben de afbeeldingen vervangen van echte patiënten die deze getuigenissen hebben verstrekt om hun privacy te beschermen.

ontdek of U verlost kan worden van Uw bril en/of Uw contactlenzen

Een gratis evaluatie is de beste manier om erachter te komen of ooglaseren een goede optie voor u is. We onderzoeken uw ogen en bespreken met onze deskundigen of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en wat uw opties zijn.