Ooglaseren: Laserchirurgie voor Ogen Uitgelegd | Goes

Ooglaseren: Laserchirurgie voor ogen uitgelegd

Oogcentrum Goes > Nieuws > Ooglaseren: Laserchirurgie voor ogen uitgelegd

Patiënten die geïnteresseerd zijn in ooglaseren hebben meer keuze dan ooit tevoren. Met name deze drie techniek opties worden vandaag de dag op grote schaal toegepast: LASEK, FEMTOLASIK en SMILE.

Deze tekst is bedoeld om u te informeren over de drie opties van Laserchirurgie voor ogen. Alle berichten zijn bedoeld om patiënten te helpen een beter begrip te krijgen van de belangrijkste kenmerken van LASEK, FEMTOLASIK en SMILE, evenals van Laserchirurgie als geheel.

Het doel is om een vergelijkend, onbevooroordeeld overzicht te geven van de voordelen van de individuele technieken; een houding die we ook aanraden op basis van de feedback die we van patiënten hebben ontvangen. De gids beoogt in de eerste plaats de bekendheid van patiënten met laserchirurgie in het algemeen te vergroten.

Uiteraard moeten verschillende factoren in overweging worden genomen bij het bepalen van het beste verloop van de behandeling voor een patiënt, waaronder de resultaten van het medisch onderzoek, de aanbevelingen van de chirurg en de levensstijl en persoonlijke voorkeuren van de patiënt.

Hoe kan de Laserchirurgie voor ogen uitgelegd worden?

Een goed zicht is iets dat iedereen wil, maar helaas niet iedereen heeft. Oogaandoeningen zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme, zogenaamde refractieafwijkingen, komen bij alle leeftijdsgroepen voor.

Meer dan de helft van de wereldbevolking is afhankelijk van een bril of contactlenzen om goed te kunnen zien. Voor velen bieden ze een goede oplossing. Anderen beschouwen ze echter als een belemmering en ongemak waardoor hun dagelijks leven wordt verstoord.

Veel mensen willen gewoon helder en goed zien zonder dat ze een bril of contactlenzen hoeven te dragen. Dankzij de vooruitgang in de medische technologie kan dat.

Laserchirurgie wordt al bijna dertig jaar gebruikt om refractieafwijkingen effectief te behandelen. De behandelingen die vandaag de dag beschikbaar zijn, bieden een goed alternatief voor brillen en contactlenzen, met goede resultaten op lange termijn.

Of Laserchirurgie voor u geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Raadpleeg uw oogarts om te bepalen wat de beste optie is voor uw zicht, behoeften en levensstijl.

Hoe vat je LASEK samen?

Wat kenmerkt LASEK?

 • LASEK – (Laser assisted sub epithelial keratomileusis) 
 • Oppervlakte-ablatie chirurgie

Uitleg over LASEK

Laser assisted sub epithelial keratomileusis, kortweg LASEK, is gebaseerd op oppervlakte-ablatie chirurgie, waarbij de dunne buitenste laag van het hoornvlies (epitheel) wordt verwijderd voordat het onderliggende hoornvliesweefsel met een excimer laser wordt bewerkt.
 
LASEK vereist over het algemeen een langere herstelperiode en gaat vaak gepaard met enig ongemak. LASEK biedt uitgesproken voordelen voor sommige patiënten, met name voor patiënten met dunne hoornvliezen of relatief hoge refractieafwijkingen. Bovendien is het de meest betaalbare optie van alle laserchirurgie-behandelingen.

Wat is er zo bijzonder aan?

Betere geschiktheid

Bij LASEK wordt alleen de bovenste laag van het hoornvlies verwijderd, waardoor er een maximale hoeveelheid weefsel overblijft voor de laser om te bewerken. Hierdoor is het ook geschikt voor patiënten met een relatief dun hoornvlies.

Visueel herstel

De visuele resultaten van LASEK op lange termijn zijn vergelijkbaar met die van FEMTOLASIK.

Vereist geen flap

Er is geen risico op flap-gerelateerde complicaties (bijv. flap onthechting, flap verplaatsing, ‘vreemd-voorwerp’ sensatie) tijdens en na de operatie. Er is een lagere infectiegraad in vergelijking met FEMTOLASIK.

Kosteneffectief

LASEK is de minst kostelijke van alle ooglasercorrecties. De behandeling wordt volledig uitgevoerd met een excimer laser.

Zijn er beperkingen?

Verlengde herstelperiode

Visueel herstel na een LASEK-operatie duurt over het algemeen langer dan bij andere behandelingen en kan vergezeld gaan van enkele ongemakken. Stabilisatie van de visuele nauwkeurigheid kan tot zes maanden duren.

Mogelijke bijwerkingen

‘Haze’ is een potentiële bijwerking, gekenmerkt door een licht melkachtig of bewolkt zicht. Normaal gesproken is de waas niet permanent en kan deze worden behandeld met oogdruppels.

Wie kan er behandeld worden?

 • Bijziendheid: 0 tot -7 dpt*
 • Verziendheid: 0 tot +3 dpt*
 • Astigmatisme: 0 tot +3 dpt*

* Het dioptriebereik wordt bepaald door de goedkeuring van laserapparaten van verschillende fabrikanten en kan variëren.

De ingreep

De verdovende oogdruppels worden op het oog aangebracht om ervoor te zorgen dat de operatie pijnloos verloopt. Een ooglidhouder wordt gebruikt om te voorkomen dat het oog tijdens de ingreep gaat knipperen.

Stap 1: Voorbereiding

Een verdunde alcoholoplossing wordt op het hoornvlies aangebracht om de epitheliale laag op te lossen.

Stap 2: Verwijdering epitheel

De epitheliale laag wordt vervolgens met een manueel instrument verwijderd of opzij geschoven.

Stap 3: Hoornvlies bewerken

Een excimer laser bewerkt het hoornvliesweefsel binnen enkele seconden om het visuele defect te corrigeren.

Stap 4: Oogbescherming

Tot slot wordt een beschermende lenspleister over het oog geplaatst tot het epitheel binnen enkele dagen terug groeit.

Hoe vat je FEMTOLASIK samen?

Wat kenmerkt FEMTOLASIK?

 • FEMTOLASIK – Femtosecond-laser-Assisted In-Situ Keratomileusis
 • Flap chirurgie

Uitleg over FEMTOLASIK

Femtosecond-Laser-assisted in-situ keratomileusis, kortweg FEMTOLASIK, werd in het begin van de jaren negentig geïntroduceerd. Deze behandeling voor flap-operaties is uitgegroeid tot de meest toegepaste laserbehandelingsmethode voor het corrigeren van refractieafwijkingen.

Met FEMTOLASIK wordt een dunne flap, een soort wegklapbaar stukje hoornvliesweefsel, gecreëerd in de buitenste laag van het hoornvlies. Het wordt teruggevouwen om het onderliggende hoornvliesweefsel bloot te leggen, dat vervolgens opnieuw wordt gevormd met een excimer laser om de refractieafwijking te corrigeren.

Bij traditionele LASIK wordt een precisie instrument met een oscillerend mesje (microkeratoom) gebruikt om de flap te creëren.

Met FEMTOLASIK, een geavanceerde en mesloze vorm van de behandeling, wordt de flap gecreëerd met een snelle en zeer nauwkeurige femtosecond-laser.

Normaal gesproken is het visuele herstel na een FEMTOLASIK-operatie sneller dan bij LASEK en biedt het soms ook voordelen ten opzichte van SMILE.

Wat is er zo bijzonder aan?

Uitgebreide ervaring

FEMTOLASIK is al meer dan 20 jaar de standaard behandeling.

FEMTOLASIK tov LASIK: De hele behandeling is mesje-loos. De flappen zijn over het algemeen dunner en de flap aanmaak is voorspelbaarder. Veel chirurgen zijn zeer ervaren in het uitvoeren van de ingreep.

Ruim beschikbaar

Veel klinieken over de hele wereld bieden FEMTOLASIK aan.

Snel visueel herstel

Het zicht stabiliseert over het algemeen binnen de eerste week.

Zijn er beperkingen?

Mogelijke flap-gerelateerde neveneffecten kunnen zijn:

 • Infectie
 • Ontsteking
 • Flap dislocatie
 • Flap-plooitjes

Na de operatie hecht de flap zich normaal gesproken aan het hoornvlies. Het groeit echter nooit volledig terug samen met het onderliggende weefsel.

Andere mogelijke bijwerkingen

 • Droge ogen
 • ‘Vreemd-voorwerp’ sensatie
 • Geluiden en geuren tijdens de operatie

Wie kan er behandeld worden?

 • Bijziendheid: -0,25 tot -8 dpt*.
 • Verziendheid: 0 tot +3,5 dpt*
 • Astigmatisme: 0 tot +4 dpt*

* Het dioptriebereik wordt bepaald door de goedkeuring van laserapparaten van verschillende fabrikanten en kan variëren.

Hoe gebeurt de behandeling?

De verdovende oogdruppels worden op het oog aangebracht om ervoor te zorgen dat de operatie pijnloos verloopt. Een ooglidhouder wordt gebruikt om te voorkomen dat het oog tijdens de operatie gaat knipperen.

Stap 1 : het maken van de flap

Het oog is verdoofd met speciale druppels. Femtosecond-laserpulsen worden gebruikt om een flapje te creëren op het oppervlak van het hoornvlies.

Stap 2: De flap wordt teruggevouwen

De voorbereide flap wordt weggeklapt zoals de pagina van een boek, waardoor het te behandelen binnenste hoornvliesweefsel bloot komt te liggen.

Stap 3: Hoornvlies bewerking

De excimerlaser verwijdert het hoornvliesweefsel punt voor punt binnen enkele seconden, waardoor de refractie-afwikijng wordt gecorrigeerd.

Stap 4: Flap wordt terug gepositioneerd

Daarna wordt de flap weer op zijn oorspronkelijke plaats gezet, waardoor het oog als een natuurlijk verband wordt beschermd.

Hoe vat je SMILE samen?

Wat kenmerkt SMILE?

 • SMILE – Small Incision Lenticule Extraction
 • Minimaal invasieve chirurgie

Uitleg over SMILE

Small incision lenticule extraction, of SMILE, is een geavanceerde laserchirurgie-behandeling. Als een minimaal invasieve operatietechniek heeft SMILE zich snel bewezen.

SMILE is een comfortabele, zeer nauwkeurige behandeling waarbij een klein stukje weefsel (lenticule) in het hoornvlies wordt gecreëerd met de laser die vervolgens wordt verwijderd via een kleine incisie.

SMILE is een minimaal invasieve chirurgie, wat betekent dat er slechts een minimale ingreep van het hoornvliesweefsel plaatsvindt. Het vereist slechts een kleine incisie en biedt tal van voordelen, waaronder een lage incidentie van droge-ogensyndroom en weinig doorgesneden zenuwuiteinden, terwijl het ook een fijne ervaring voor de patiënt biedt

Wat is er zo bijzonder aan?

Minimaal invasief

Minimaal invasieve chirurgie wordt steeds meer de standaard op vele medische gebieden, denk maar aan een appendixoperatie waarbij vroeger een grote insnede in de buik werd gemaakt, en nu alles via kleine incisies wordt uitgevoerd.

SMILE is een milde laserchirurgie-behandeling die slechts een kleine incisie vereist. Met name de bovenste lagen van het hoornvlies blijven onaangetast. Dit biedt geeft een grotere biomechanische stabiliteit van het hoornvlies en een snelle genezing.

Het is een comfortabele behandeling. Patiënten voelen zich over het algemeen niet ongemakkelijk tijdens de behandeling.

Hoge voorspelbaarheid

Zeer goede voorspelbaarheid van het postoperatief resultaat met als gevolg een laag percentage postoperatieve correcties.

Vereist geen flap

 • Vereist geen flap, er hoeft dus geen angst te zijn voor een flap.
 • De buitenste hoornvlieslagen worden voor het grootste deel niet beschadigd. (sterker hoornvlies, meer stabiliteit).
 • Er zijn dus geen flap-gerelateerde complicaties en bijwerkingen mogelijk die eventueel wél geassocieerd kunnen zijn met FEMTOLASIK (b.v. flap ontkoppeling, flap verplaatsing, ‘vreemd-voorwerp’ sensatie).
 • Lage incidentie van het droge-ogensyndroom
 • Laag risico op infectie
 • Weinig hoornvlieszenuwen, verantwoordelijk voor het stimuleren van de productie van traanvocht, worden doorsneden. Zo is het herstel van de hoornvliesgevoeligheid snel en de traanvochtaanmaak normaal.
 • SMILE is ook een interessante optie voor sporters die aan contactsport doen, vliegtuigbemanningen, militairen en reddingswerkers.

Hoe wordt de ingreep uitgevoerd?

Alles in één enkele stap

De hele behandeling wordt uitgevoerd op een enkele laser, dit maakt het zeer tijdsefficiënt. De behandeling duurt amper enkele minuten

Over het algemeen snel visueel herstel

Volledig visueel herstel binnen enkele dagen na de operatie

De meeste patiënten ervaren kort na de behandeling een goed functionerend gezichtsvermogen. Normaal gesproken is het zicht binnen een week volledig gestabiliseerd.

Het is zo mild dat het normaal gesproken mogelijk is om naar het werk te gaan, te rijden, make up te dragen of een douche te nemen binnen een paar dagen na de operatie.

Grotere ontvankelijkheid

Patiënten met een contactlensintolerantie of droge ogen kunnen profiteren van de minimaal invasieve SMILE behandeling.

Ondersteunt een comfortabele, prettige, stressvrije patiëntervaring

 • De laser werkt geurloos en geruisloos.
 • SMILE levert overwegend uitstekende visuele resultaten.
 • Ondersteunt een comfortabele behandelervaring.
 • Zeer korte duurtijd van de laserbehandeling : De behandeling zelf duurt maar een paar minuten.
 • De behandeling is vrijwel pijnloos.

Smile wereldwijd

Groeiende SMILE ondersteuning

 • Meer dan 1,5 miljoen ogen zijn met succes behandeld met SMILE – een cijfer dat blijft meegroeien met het aantal
 • klinieken dat SMILE aanbiedt.
 • Meer dan 1.700 artsen wereldwijd zijn opgeleid om SMILE uit te voeren.
 • Refractieve lenticule extractie, wordt als behandeling uitgevoerd in gecontroleerde klinische studies sinds 2006.
 • Het Goes OogCentrum was in 2011 het eerste centrum in de Benelux die deze behandeling kon aanbieden
 • De eerste vijf jaar durende vervolgstudies onderstrepen de effectiviteit van de behandeling.

Zijn er beperkingen?

 • SMILE is nog niet beschikbaar voor hyperope (verziende) patiënten.
 • SMILE is effectief en goed ingeburgerd, maar wordt nog niet op zo’n grote schaal toegepast als FEMTOLASIK.

Wie kan er behandeld worden?

 • Bijziendheid: -0,5 tot -8 dpt
 • Verziendheid: momenteel in klinische studies
 • Astigmatisme: 0 tot +4 dpt*

Voorbereiding van de operatie

De verdovende oogdruppels worden op het oog aangebracht om ervoor te zorgen dat de operatie pijnloos verloopt. Een ooglidhouder wordt gebruikt om te voorkomen dat het oog tijdens de operatie gaat knipperen

Slechts drie behandelingsstappen

Stap 1: Lenticule creatie

Een klein stukje hoornvliesweefsel (lenticule) en een kleine incisie worden gemaakt in het intacte hoornvlies.

Stap 2: Verwijdering van de lenticule

De lenticule wordt door de incisie verwijderd met een minimale verstoring van de biomechanica van het hoornvlies.

Stap 3: De hoornvlieskromming wordt aangepast

Het verwijderen van de lenticule verandert de vorm van het hoornvlies, waardoor het zicht zonder bril verbetert

Hoe vat u ZEISS SMILE samen?

Uitleg over ZEISS SMILE

Met de introductie van SMILE van ZEISS, de eerste en tot nu toe enige SMILE-oplossing, werd minimaal invasieve chirurgie een realiteit voor patiënten over de hele wereld.

ZEISS heeft de unieke en innovatieve SMILE-procedure ontwikkeld. De gehele procedure wordt uitgevoerd met de VisuMax® van ZEISS, een uiterst nauwkeurig femtosecond-lasersysteem.
Steeds meer klinieken bieden een behandeling met SMILE aan. In feite wordt het snel de voorkeursbehandeling voor het corrigeren van bijziendheid in landen waar SMILE al beschikbaar is.

Precisie en expertise in de optiek heeft een lange traditie bij ZEISS sinds meer dan 170 jaar.

Wat is er zo bijzonder aan?

Minimaal invasief

Voor de SMILE-behandeling met ZEISS SMILE is slechts een kleine insincisie van 2 tot 4 mm nodig, ongeveer de grootte van een kleine zandkorrel.

De incisie wordt gemaakt in het hoornvlies om een klein stukje te verwijderen.
van hoornvliesweefsel dat een lenticule wordt genoemd.

De incisie (sideport) is 80 % kleiner in vergelijking met FEMTOLASIK, waardoor
die de sterkte van het hoornvlies minder zal aantasten.

Snelle behandeling

Meestal is de laser slechts 24 tot 28 seconden actief.

Zeer nauwkeurig en betrouwbaar

De gehele behandeling wordt uitgevoerd met geavanceerde femtosecond-lasertechnologie – de unieke ZEISS VisuMax®.

De zeer nauwkeurige ZEISS optiek maakt nauwkeurige correctie van refractieafwijkingen mogelijk, inclusief extreme refractieafwijkingen terwijl het omringende weefsel beschermd blijft.

SMILE-behandeling met ZEISS SMILE levert uitstekend resultaten met een hoge mate van voorspelbaarheid.

Gebogen contactglas

Het anatomisch gevormde, gepatenteerde contactglas voorkomt een onnodige drukverhoging in het oog tijdens de ingreep.

Het gebogen contactglas ondersteunt een comfortabele patiëntervaring. Het voelt alsof je een contactlens in het oog brengt.

Enkele stap

Uniek: met één laser wordt in één keer een kleine incisie gemaakt.

ZEISS SMILE biedt een veel fijnere en comfortabele behandeling zonder dat de patiënt moet worden verplaatst.

Wat je moet weten over ZEISS SMILE

 • Minimaal invasief met slechts een kleine insnijding
  • Incisie (zijsnede) is 80 % kleiner in vergelijking met FEMTOLASIK.
 • Biedt voordelen zoals een lage incidentie van het droge-ogensyndroom, weinig infecties, over het algemeen een snel herstel van de hoornvliesgevoeligheid en geen risico op flap onthechting.
 • Interessante optie ook voor atleten, vliegtuigbemanningen, militairen en reddingswerkers.
 • Geavanceerde en moderne laserchirurgie-behandeling
 • Ondersteunt een stressvrije en comfortabele ervaring voor de patiënt
  • Geurloos en geruisloos.
 • Mogelijke optie voor patiënten met contactlensintolerantie of neiging tot het syndroom van droge ogen
 • Mild en vrijwel pijnloos
 • Dagelijkse activiteiten zoals naar het werk gaan, douchen, make-up aanbrengen, autorijden en sporten zijn kort na de operatie mogelijk.
 • De procedure neemt slechts enkele minuten in beslag; de laser is 24 tot 28 seconden actief.
 • Zeer nauwkeurig en betrouwbaar
 • Overwegend uitstekende visuele resultaten
 • Anatomisch gebogen contactglas maakt de behandeling comfortabeler.

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten
About the author