Vele patiënten raken verward door de verschillende types ooglaserbehandelingen en hun gecompliceerde namen. Dit maakt het voor hen vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen al deze technieken, laat staan te beslissen welke laserbehandeling ze willen ondergaan. Om met deze verwarring af te rekenen maken we in deze tekst duidelijk wat her verschil is tussen de verschillende ooglasertechnieken en leggen we kort en duidelijk uit hoe ze in hun werk gaan.
Eigenlijk komen de verschillende behandelingen neer op drie types: PRK/LASEK, LASIK en SMILE. Andere laserbehandelingen, zoals UltraLASIK, Accu-wave LASIK, Custom LASIK, UltraLASIKplus, Zyoptix en Wavefront LASIK, zijn namen die door producenten worden gegeven om een onderscheid te maken tussen wat, op enkele details na, eigenlijk hetzelfde is. Dit doen ze vaak door een laserapparaat zoals LASIK te nemen en er vervolgens een extra technologie, zoals wavefront meting, aan toe te voegen.
Ondanks dit alles zijn er dus maar drie types laserbehandelingen (PRESBYOND® Laser Blended Vision niet meegeteld). Ooglaserchirurgie werkt steeds aan de hand van hetzelfde principe: er worden laserstralen gebruikt die het weefsel van uw hoornvlies (cornea) hervormen. Deze hervorming kan betekenen dat uw hoornvlies vlakker of krommer wordt, zodat het licht op de juiste manier gebroken kan worden en refractieve fouten zoals bijziendheid en verziendheid kunnen gecorrigeerd worden.
Er is een deel van de behandeling die in elk van deze technieken verschilt: de methode om aan het weefsel van de cornea te geraken. Op het oppervlakte van het hoornvlies ligt een dun laagje epitheel dat zich continu herstelt. Dit laagje moet opgetild of verwijderd worden zodat het onderliggend corneaweefsel bloot komt te liggen en we er met de laser bij kunnen. Hoe dit wordt gerealiseerd is een factor die alle drie de technieken van elkaar onderscheidt.
Het epitheel is de onzichtbare barrière van het oog dat er voor zorgt dat bacteriën en vuil het oog niet binnen kunnen. Het is enorm sterk, flinterdun en is in staat om elke 7-14 dagen zich volledig te vernieuwen.
Nu we de verschillende types van ooglaserchirurgie hebben opgeklaard, kunnen we dieper ingaan op de pro’s en de con’s van elks en hun veiligheid, comfort en gezichtsscherpte na de operatie.
PRK (Photo-Refractive Keratectomy), is de originele laserprocedure die chirurgen succesvol gebruikten om reeds duizenden patiënten mee te behandelen sinds 1980. PRK is speciaal aangezien het de eerste ooglaserbehandeling was die de Excimer laser gebruikte als ultra-precies alternatief van de traditionele scalp- gebaseerde refractieve chirurgische ingrepen, zoals radiale keratotomie, die op de dag van vandaag zelden nog worden gebruikt.
LASEK werd geïntroduceerd als een alternatieve vorm van oppervlakte-ablatie, met als doel troebel zicht na de operatie te verminderen, visueel herstel te versnellen en postoperatieve pijn te reduceren. Nochtans hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat er geen bewijs is voor een significant verschil tussen PRK en LASEK.
Over het algemeen moeten PRK en LASEK enkel gebruikt worden indien het niet mogelijk is om LASIK uit te voeren. Hoewel PRK en LASEK goede resultaten boeken in het corrigeren van myopie, hyperopie, presbyopie en astigmatisme, maken de voordelen van LASIK het een meer effectieve en veilige procedure.
Gedeeltelijk dankzij de enorme verbetering tegenover PRK/LASEK heeft LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) zich ontwikkeld tot niet enkel meest populaire ooglaserbehandeling, maar een van de meest populaire electieve behandelingen in de wereld.
Zoals hierboven reeds vermeld staat is het verschil tussen LASIK en LASEK/PRK de manier waarop het weefsel van de cornea wordt bereikt. Er wordt bij LASIK een flinterdun flapje gemaakt dat wordt omgeklapt zodat de laserbehandeling kan uitgevoerd worden, waarna het flapje gewoon terug wordt dichtgeklapt. Door dit flapje terug op zijn oorspronkelijke positie te plaatsen hoeven enkel de randen te genezen. Hierdoor is het herstel slechts een fractie van dat van LASEK/PRK: De grote meerderheid van LASIK-patiënten kunnen 24 uur na hun operatie al terug aan het werk.
SMILE (small incision lenticule extraction) is de nieuwste benadering binnnen de ooglaserchirurgie. De behandeling werd in 2011 geïntroduceerd en is minimaal-invasief en volledig ‘flaploos’ aangezien slechts een kleine sleutelgat-incisie wordt gemaakt in de cornea.
SMILE is hiertoe in staat dankzij de state-of-the-art Carl Zeiss VisuMax Laser, die van begin tot einde voor deze operatie wordt gebruikt. De VisuMax is momenteel nog de enige femtosecond laser die beschikt over de nodige precisie om een SMILE operatie uit te voeren. Het is ook de laser met de laagste drukstijging in het oog, laag genoeg zodat de patiënt niets voelt gedurende de operatie.
Door een enorm goed 3D inzicht is de laser in staat om het exacte stukje weefsel in de cornea uit te slijpen en een ultra-fijne incisie te maken waarlangs het kan verwijderd worden. Dit volledige proces duurt minder dan 4 minuten. Dit maakt de behandeling niet enkel vlotter, sneller en meer comfortabel voor de patiënt maar de heling verloopt ook sneller dan bij LASIK, de tijdelijke neveneffecten zijn minder aanwezig en zelfs patiënten met zeer hoge afwijkingen, droge ogen en een dunne cornea komen er voor in aanmerking.