Wat houdt het vooronderzoek voor refractiechirurgie in?

Refractiechirurgie biedt een transformerende oplossing voor diegenen die hun zicht willen corrigeren en mogelijk vaarwel willen zeggen tegen brillen of contactlenzen. Voordat u echter aan deze levensveranderende reis kunt beginnen, is een uitgebreid vooronderzoek cruciaal om uw geschiktheid voor de procedure te bepalen en de operatie aan te passen aan uw specifieke behoeften. In deze blog verkennen we wat het vooronderzoek voor refractiechirurgie inhoudt. Als u refractiechirurgie overweegt om uw zicht te verbeteren, boek dan een gratis laserzichtbeoordeling bij ons om uw reis naar helderder zicht te beginnen.

Eerste Consultatie

De reis naar refractiechirurgie begint met een eerste consultatie. Deze afspraak dient als een gelegenheid voor uw oogzorgprofessional om gedetailleerde informatie over uw medische en oculaire geschiedenis te verzamelen. Vragen kunnen gaan over uw algemene gezondheid, eventuele medicijnen die u gebruikt, en specifieke details over uw zichtproblemen en hoe deze uw dagelijks leven beïnvloeden.

Uitgebreid Oogonderzoek

Een grondig oogonderzoek is een fundamenteel onderdeel van het vooronderzoek. Dit onderzoek gaat verder dan standaard zichttesten en omvat een reeks gespecialiseerde evaluaties:

  • Visus Test: Om de scherpte van uw zicht op verschillende afstanden te meten.
    Meting van Refractieve Fouten: Met technieken zoals autorefractie en manifeste refractie om de exacte mate van bijziendheid, verziendheid of astigmatisme te bepalen.
  • Corneale Topografie: Een kaart van uw hoornvlies om de vorm, kromming en dikte te beoordelen. Dit is cruciaal voor de planning van de operatie en de selectie van de meest geschikte techniek.
  • Pupilgrootte Meting: Grote pupillen kunnen het risico op verblinding en halo’s na de operatie verhogen, waardoor deze meting belangrijk is voor de chirurgische planning.
  • Droge Ogen Test: Aangezien refractiechirurgie symptomen van droge ogen kan verergeren, is het beoordelen van de gezondheid van uw traanfilm essentieel.
  • Gedilateerd Oogonderzoek: Om de retina en de oogzenuw te onderzoeken op onderliggende aandoeningen die de resultaten van de operatie kunnen beïnvloeden.

Oogdrukmeting (Non-Contact Tonometrie)

Bij iedere consultatie wordt standaard de oogdruk opgemeten. Dit gebeurt aan de hand van een non-contact tonometer. U kijkt naar een lichtje waarna een kort luchtpufje in het oog geblazen wordt. Hierdoor zal het hoornvlies tijdelijk lichtjes indeuken. Het toestel meet de afvlakking van het hoornvlies om dit vervolgens om te zetten naar een drukwaarde.

Een normale oogdruk ligt tussen 10 en 21 millimeter kwikdruk. Dit toestel is minder betrouwbaar dan een contact drukmeting, maar het geeft wel een goede indicatie. Bovendien wordt het vergelijken van de oogdruk voor en na de ingreep mogelijk gemaakt.

Vooral bij het implanteren van een ICL (Implanteerbare Contact Lens) is het zaak om de oogdruk in de gaten te houden. De implantlens wordt namelijk achter de pupil en voor de eigen ooglens geplaatst. Dit kan een verhoogde oogdruk veroorzaken. Preventief zal deze ingreep voorafgegaan worden met het maken van een kleine opening in de iris (het regenboogvlies) om een verhoogde oogdruk te voorkomen.

Corneatopograafie

Een corneatopograaf maakt een driedimensionale weergave van de voor- en achterzijde van het hoornvlies (cornea). Er wordt enerzijds een kaart gemaakt van de dikte van het hoornvlies. Het hoornvlies moet namelijk voldoende dik zijn om laserchirurgie te kunnen uitvoeren.

Om de sterkte van het oog te wijzigen, zal laserchirurgie het hoornvlies ietwat verdunnen. Aangezien een te dun hoornvlies in de toekomst instabiel kan worden, moet er voldoende marge zijn. Patiënten met een te dun hoornvlies komen daarom niet in aanmerking voor deze behandeling.

Anderzijds brengt de corneatopograaf de brekingskracht op verschillende plaatsen van het hoornvlies in beeld. De oogchirurg kan op basis van deze beelden bepalen waar de laser de verdunningen aan het hoornvlies moet toebrengen.

Om een betrouwbare meting uit te voeren, is het van belang dat zachte contactlenzen gedurende één week voor het onderzoek niet gedragen worden. Harde lenzen mogen gedurende drie weken niet gedragen worden. Contactlenzen vervormen namelijk het hoornvlies waardoor dit een vertekend beeld oplevert bij het onderzoek.

Meting Pupilgrootte

De grootte van de pupil wordt opgemeten in donkere omstandigheden, met andere woorden wanneer de diameter van de pupil het grootst is. Dit is van belang voor de bepaling van de grootte van de optische zone van de laserbehandeling.

Hoe groter de pupil, hoe groter het oppervlak van het hoornvlies dat gelaserd kan worden. Het is immers de bedoeling dat ook in donkere omstandigheden scherp gezien kan worden. Dit is enkel mogelijk wanneer al het invallend licht door de behandelde zone van het hoornvlies het netvlies bereikt. Licht dat door het onbehandelde deel van het hoornvlies invalt, veroorzaakt namelijk een onscherp beeld.

De meting gebeurt met de corneatopograaf. Het toestel vermindert de hoeveelheid invallend licht en maakt na, gewenning aan deze beperkte hoeveelheid licht, een foto van de pupil.

Beoordeling Tranenfilm

Droge ogen is in de meeste gevallen een contra-indicatie voor het ondergaan van laserchirurgie. Laserchirurgie kan de ogen namelijk uitdrogen. De mate van uitdroging is afhankelijk van het type laserchirurgie. Zo veroorzaakt een SMILE behandeling minder droge ogen dan een LASEK of femto-LASIK behandeling.

De aanwezigheid van droge ogen kan onderzocht worden aan de hand van een kwalitatieve meting van de traanfilm. De traanfilm bestaat uit drie lagen waaronder een olielaag en een waterige laag. Het toestel meet hoe lang het duurt eer de olielaag van de tranenfilm op het hoornvlies breekt. Dit noemen ze in het Engels de ‘Break Up Time’, ook wel ‘BUT’. Een gebroken olielaag maakt verdamping van de waterige laag mogelijk, wat kan leiden tot droge ogen. Om een kwalitatieve meting uit te voeren is het van belang dat u tijdens dit onderzoek niet knippert.

Wanneer u last heeft van matig droge ogen, kan er eventueel geopteerd worden voor een SMILE behandeling. Ernstige droge ogen zijn echter een contra-indicatie voor een laserbehandeling. In dit geval wordt gekozen voor het plaatsen van een implanteerbare contactlens (ICL), hetgeen het ontstaan van droge ogen niet beïnvloedt.

Biometrie

De biometrie van het volledige oog wordt gemeten. Hieronder valt onder andere het meten van de lengte van het oog, de lengte van de voorste oogkamer, de kromming van het hoornvlies, het astigmatisme van het hoornvlies … Deze waarden zijn van belang voor het berekenen van de sterkte van de eventueel in te planten lens. Het toestel ‘Lenstar’ maakt deze metingen mogelijk.

Als u refractiechirurgie overweegt, boek dan vandaag nog een gratis laserzichtbeoordeling bij ons. Ons team van experts zal u door elke stap van het vooronderzoek begeleiden, ervoor zorgend dat u volledig geïnformeerd en voorbereid bent op uw reis naar zichtcorrectie.

Home » Wat houdt het vooronderzoek voor refractiechirurgie in?

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

De eerste stap nemen

Onze levensveranderende behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt.

De eerste stap is om een ​​snelle online quiz te doen, zodat u kunt zien of u hiervan kunt profiteren.

Onze meest populaire procedures

  • SMILE
  • LASIK
  • Lensvervanging

Wat onze patiënten zeggen…

“Van -11 aan beide ogen naar een perfect zicht zonder lenzen of bril… Werkelijk fantastisch! Fantastische arts en praktijk!”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.I.M
“Heel tevreden over mijn behandeling bij het Goes Oogcentrum! Hartelijk bedankt voor deze kwalitatieve ingreep, de efficiënte dienstverlening en de vlotte communicatie.”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.J.S
“ Het personeel en dokter Goes stellen je terecht gerust.
De behandeling verliep volledig pijnloos. Ik had deze behandeling veel vroeger moeten doen!

Een aanrader voor iedereen, het resultaat is FANTASTISCH!”

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.K. D

We hebben de afbeeldingen vervangen van echte patiënten die deze getuigenissen hebben verstrekt om hun privacy te beschermen.

ontdek of U verlost kan worden van Uw bril en/of Uw contactlenzen

Een gratis evaluatie is de beste manier om erachter te komen of ooglaseren een goede optie voor u is. We onderzoeken uw ogen en bespreken met onze deskundigen of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en wat uw opties zijn.