Wat is glaucoom? En hoe behandel je het?

 

Om glaucoom te begrijpen, moeten we eerst weten dat er in ons oog continu een soort ‘vocht’ wordt geproduceerd door een pomp. Dit vocht doorloopt het voorste deel van ons oog en wordt gedraineerd uit het oog door een ingenieus afvoersysteem. Wanneer er een onevenwicht is tussen de aanmaak van vocht en de afvoer van dit vocht, kan er glaucoom ontstaan.

Er bestaan 2 soorten glaucoom

Je hebt ‘acuut gesloten hoek-glaucoom’ en ‘chronisch open-hoek glaucoom’.
Het is jammer dat beide aandoeningen het woord ‘glaucoom’ dragen, want de 2 ziekten hebben niet veel met elkaar te maken.

Acuut gesloten-hoek glaucoom

Een ‘acuut gesloten-hoek glaucoom’ is een aandoening die erg plots (‘acuut’) optreedt. Je kan dit op enkele uren of zelfs enkele minuten ontwikkelen. De oogdruk, die normaal tussen de 10 en de 22 mm Hg schommelt, stijgt dan plots en snel tot torenhoge waarden. Zelfs hoger dan 50-60 mm Hg. Hierdoor valt je zicht vaak plots helemaal weg. De patiënt krijgt vaak barstende hoofdpijn, wordt misselijk en heeft zoveel pijn dat hij/zij moet braken. De oorzaak is vaak dat de afvoerkanaaltjes in je oog verstopt zijn, waardoor er vocht wordt aangemaakt dat niet kan afgevoerd worden.

De behandeling bestaat erin dringend in te grijpen. Je begeeft je dus best zo snel mogelijk naar een oogcentrum. De oogarts zal vaak een dringende yag laser behandeling uitvoeren en medicatie toedienen om de druk te doen dalen. Een acuut gesloten hoek glaucoom is echt een spoedgeval. Gelukkig worden ogen die een risico hebben om een acuut glaucoom te ontwikkelen vaak preventief behandeld en zien we dit niet meer zoveel als vroeger.

Chronisch ‘open-hoek’ glaucoom

Chronisch ‘open-hoek’ glaucoom is een aandoening die veel meer geleidelijk aan komt vergeleken met acuut gesloten hoekglaucoom. De ziekte wordt wel eens ‘een dief in de nacht’ genoemd. Je ontwikkelt ze zonder dat je er erg in hebt en zodra je ’t zelf begint te merken is het te laat. Er is dan al zoveel schade opgetreden dat je enkel kunt trachten verdere verergering te voorkomen. Verbeteren is vanaf dan helaas niet meer mogelijk.

De oorzaak is in 2/3 van de gevallen een licht verhoogde oogdruk die de oogzenuw stilletjes aantast zonder dat je het weet. De aandoening loopt vaak vele jaren en meestal duurt het wel een tijdje eer dit ontdekt wordt. Een regelmatige screening of oogtest bij je oogarts kan dus wonderen verrichten. Zeker als je familiaal belast bent of andere risicofactoren hebt. Zo hebben mensen die afkomstig zijn uit Afrika veel meer risico om open-hoek glaucoom te ontwikkelen. Dat geldt ook voor mensen die hoog bijziende zijn, die migraine hebben of die bloeddrukverlagende middelen nemen.

Hoe merken we dit nu in het dagelijkse leven?

Om dit te begrijpen moeten we ook weten wat het gezichtsveld is.
Het gezichtsveld is eigenlijk alles wat je ziet. Niet enkel in het midden, maar ook de bovenkant, onderkant en zijkant van je fixatiepunt.

Wat heeft glaucoom te maken met ons gezichtsveld?

Glaucoom is een ziekte die de oogzenuw aantast. Indien je oogzenuw wordt aangetast, zal je dit merken doordat het gezichtsveld defecten vertoont. Vaak wordt eerst het gezichtsveld opzij aangetast waardoor je dit niet meteen merkt. Pas na lange tijd volgt het centrale deel van het gezichtsveld. Een extra addertje: onze hersenen maskeren beginnende defecten in het gezichtsveld vaak door de defecten in te vullen met hetgeen je logisch gezien zou moeten zien.

Stel: je bekijkt een groen landschap en de plaats waar een boom staat bevindt zich in je gezichtsvelddefect , waardoor je hem dus niet ziet. Onze hersenen zullen deze ‘blinde vlek’ vaak opvullen met een logisch element: zijnde een groene omgeving. Je ziet dus geen zwarte vlek op de plaats van je gezichtsvelddefect maar een door de hersenen ingevuld verzinsel dat er eigenlijk niet is. Hierdoor merk je helemaal niet op dat er info ontbreekt. Op de foto’s, ontworpen door Dr. Ann Hoste (al meer dan twintig jaar medewerker van onze praktijk), merk je beter wat we hiermee bedoelen.

In foto 1 is het gezichtsvermogen normaal. Toch toont het onderzoek één blinde vlek. Achteraan het oog, waar de oogzenuw vertrekt, is er geen netvlies en vangt het oog dan ook geen licht op. Wij zijn ons niet bewust van deze blinde vlek omdat de hersenen ze invullen.

Dat kunnen onze hersenen aan de hand van de informatie die ze over de omliggende zones in beeld ontvangen. Jammer genoeg, verhullen ze op deze manier glaucoomschade.

In een vroegtijdig stadium, foto 2, verdwijnen de kinderen nagenoeg volledig in de blinde zone als het oog naar het fixatiepunt (centraal geel symbool) kijkt.

Maar de hersenen trekken de rijweg en de stoep door tot in het blinde gebied.

Zo merkt de glaucoompatiënt niets op!

Zelfs in een gevorderd stadium, foto 3, is het voor de hersenen een koud kunstje om een aannemelijk beeld op te dissen. Er zijn nu grove vervormingen in de blinde zones en toch merk je dit als glaucoompatiënt nog steeds niet op! Dat komt omdat je je blik uiteraard nooit op je perifeer-gezichtsveld kunt richten om het beter te inspecteren. Je kijkt altijd naar het centrum van je gezichtsveld. Bij verandering van blikrichting verschuiven de blinde vervormde zones gewoon mee.

Welke behandeling is er voor Glaucoom?

Behandeling bestaat meestal eerst uit oogdruppels. Als dit niet voldoende helpt, kan een laserbehandeling of zelfs een oogingreep overwogen worden.

Zoals je ziet is een grondige screening van levensbelang zodat glaucoom tijdig kan ontdekt worden. Hiervoor gebruiken we in het Goes OogCentrum niet enkel een gezichtsveldonderzoek, maar ook een OCT-scan waarbij we de oogzenuw zelf erg grondig kunnen onderzoeken. Door een OCT-scan mee te incorporeren in de screening kunnen we glaucoom vaak 3 jaar sneller ontdekken als wanneer we enkel een gezichtsveldonderzoek of drukname zouden gebruiken.

Home » Wat is glaucoom? En hoe behandel je het?

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

De eerste stap nemen

Onze levensveranderende behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt.

De eerste stap is om een ​​snelle online quiz te doen, zodat u kunt zien of u hiervan kunt profiteren.

Onze meest populaire procedures

  • SMILE
  • LASIK
  • Lensvervanging

Wat onze patiënten zeggen…

“Van -11 aan beide ogen naar een perfect zicht zonder lenzen of bril… Werkelijk fantastisch! Fantastische arts en praktijk!”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.I.M
“Heel tevreden over mijn behandeling bij het Goes Oogcentrum! Hartelijk bedankt voor deze kwalitatieve ingreep, de efficiënte dienstverlening en de vlotte communicatie.”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.J.S
“ Het personeel en dokter Goes stellen je terecht gerust.
De behandeling verliep volledig pijnloos. Ik had deze behandeling veel vroeger moeten doen!

Een aanrader voor iedereen, het resultaat is FANTASTISCH!”

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.K. D

We hebben de afbeeldingen vervangen van echte patiënten die deze getuigenissen hebben verstrekt om hun privacy te beschermen.

ontdek of U verlost kan worden van Uw bril en/of Uw contactlenzen

Een gratis evaluatie is de beste manier om erachter te komen of ooglaseren een goede optie voor u is. We onderzoeken uw ogen en bespreken met onze deskundigen of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en wat uw opties zijn.