Droge Ogen | LipiFlow Behandeling | Goes Oogcentrum
droge ogen
Van kunsttranen tot de LipiFlowbehandeling

Behandeling droge ogen

Wat zijn droge ogen?

Droge ogen is een toestand waarbij het oog te weinig of niet efficiënt genoeg bevochtigd wordt. De traanfilm van ons oog bestaat uit drie lagen: een waterlaag, een eiwitlaag en een vetlaag. Een probleem ter hoogte van één of meerdere van deze lagen kan verantwoordelijk zijn voor droge ogen.

Indien de traanklier, die het traanvocht aanmaakt, niet goed werkt, zal de waterlaag van de traanfilm te zwak zijn. Als de kliertjes in het ooglid (ook wel Meibomiuskliertjes genoemd) die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van olie niet goed werken, wordt de olielaag van de traanfilm aangetast, waardoor de traanfilm te snel zal verdampen en er klachten van droge ogen ontstaan.

LipiFlowbehandeling

€475 / oog

CONSULTATIE

Vraag uw consultatie aan via ons secretariaat.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Hormonale veranderingen, een aandoening van de traanklier of een auto-immuunziekte zoals de ziekte van ‘Sjögren’ kunnen de functie van de traanklier aantasten, met een verminderde vochtaanmaak tot gevolg.

Ooglidrandontstekingen en allerlei huidaandoeningen zoals acne rosacea kunnen de ooglidrand aantasten met verminderde olieproductie door de meibomiusklieren en opnieuw droge ogen als gevolg.

Bovendien kunnen chemische verbrandingen van het oog de cellen aantasten die de eiwitlaag van de traanfilm verzorgen. Ook dit kan droge ogen geven.

De oorzaken van droge ogen kunnen dus verschillend zijn, maar de klachten van de patiënt zijn vaak dezelfde. Het is aan de oogarts en zijn of haar team om aan de hand van moderne apparatuur te achterhalen welke behandeling het meest geschikt is.

Wat zijn de klachten van droge ogen?

Droge ogen zijn niet alleen vervelend, ze maken het oog algemeen ook gevoeliger. De symptomen zijn als volgt:

  • Branderige ogen
  • Zanderige ogen
  • Vermoeide ogen
  • Tranende ogen (reflextranen): de droogte geeft een irritatie waardoor de patiënt reflexmatig begint te tranen
  • Rode ogen
  • Gevoel een vreemd voorwerp in het oog te hebben
  • Wazig zicht

Wat te doen bij droge ogen?

Als de waterlaag van het oogoppervlak afwijkend is, dienen kunsttranen voorgeschreven te worden om de toevoer van vocht te vermeerderen of er kunnen punctum plugs in de traanpunten worden geplaatst om de afvoer van vocht te verminderen. Beide met een dikkere waterlaag van de traanfilm tot gevolg.

Indien de olielaag van de traanfilm te zwak is, wordt dit meestal veroorzaakt door een ontstoken ooglidrand. Dan kan eerst gekozen worden voor een reiniging van de oogleden waarbij zo verstopte kliertjes terug vrijgemaakt kunnen worden.

Mocht dit niet voldoende zijn kan overgegaan worden naar LipiFlowbehandeling. LipiFlow zorgt voor een verwarming en ‘massage’ van de meibomiusklieren zodat deze opnieuw actief kunnen worden.

Meer weten over droge ogen?

Contacteer ons voor advies

Wat is de impact van lenzen op droge ogen?

Een contactlens kan enkel helder zicht geven bij aanwezigheid van een goede traanfilm. Is de traanfilm te zwak, dan zal ook de contactlens uitdrogen. Daardoor is het optiek van de contactlens niet meer gaaf en wordt het zicht minder.

Het hoornvlies heeft zuurstof nodig om goed te functioneren. Deze zuurstof zal doorheen de waterige contactlens het hoornvlies bereiken. Als de contactlens te droog is, bereikt minder zuurstof het hoornvlies en treedt er irritatie op, bloedvatingroei op de rand van het hoornvlies en een situatie waarin je de contactlens niet meer of amper nog op het oog kan verdragen.

Wat is de impact van laserbehandeling op droge ogen?

Er zijn verschillende lasertechnieken mogelijk:

  • De 1ste generatie lasertechniek was Lasek of PRK.
  • De 2de generatie was Lasik of Femtolasik. Beide lasertechnieken zorgen voor een verandering ter hoogte van het oppervlak van het hoornvlies, waarmee de droogte van het oog een beetje kan toenemen.
  • De 3de generatie laserbehandeling, Smile, heeft dit minder, omdat het oppervlak van het hoorvlies meer intact wordt gelaten. Hierdoor neemt de droogte van het oog amper toe na een Smile ooglasercorrectie.

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten