Droge ogen is een toestand waarbij het oog te weinig of niet efficiënt genoeg bevochtigd wordt. De traanfilm van ons oog bestaat uit drie lagen: een waterlaag, een eiwitlaag en een vetlaag. Een probleem ter hoogte van één of meerdere van deze lagen kan verantwoordelijk zijn voor droge ogen.
Indien de traanklier, die het traanvocht aanmaakt, niet goed werkt, zal de waterlaag van de traanfilm te zwak zijn. Als de kliertjes in het ooglid (ook wel Meibomiuskliertjes genoemd) die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van olie niet goed werken, wordt de olielaag van de traanfilm aangetast, waardoor de traanfilm te snel zal verdampen en er klachten van droge ogen ontstaan.
€475 / oog
Hormonale veranderingen, een aandoening van de traanklier of een auto-immuunziekte zoals de ziekte van ‘Sjögren’ kunnen de functie van de traanklier aantasten, met een verminderde vochtaanmaak tot gevolg.
Ooglidrandontstekingen en allerlei huidaandoeningen zoals acne rosacea kunnen de ooglidrand aantasten met verminderde olieproductie door de meibomiusklieren en opnieuw droge ogen als gevolg.
Bovendien kunnen chemische verbrandingen van het oog de cellen aantasten die de eiwitlaag van de traanfilm verzorgen. Ook dit kan droge ogen geven.
De oorzaken van droge ogen kunnen dus verschillend zijn, maar de klachten van de patiënt zijn vaak dezelfde. Het is aan de oogarts en zijn of haar team om aan de hand van moderne apparatuur te achterhalen welke behandeling het meest geschikt is.
Droge ogen zijn niet alleen vervelend, ze maken het oog algemeen ook gevoeliger. De symptomen zijn als volgt:
Als de waterlaag van het oogoppervlak afwijkend is, dienen kunsttranen voorgeschreven te worden om de toevoer van vocht te vermeerderen of er kunnen punctum plugs in de traanpunten worden geplaatst om de afvoer van vocht te verminderen. Beide met een dikkere waterlaag van de traanfilm tot gevolg.
Indien de olielaag van de traanfilm te zwak is, wordt dit meestal veroorzaakt door een ontstoken ooglidrand. Dan kan eerst gekozen worden voor een reiniging van de oogleden waarbij zo verstopte kliertjes terug vrijgemaakt kunnen worden.
Mocht dit niet voldoende zijn kan overgegaan worden naar LipiFlowbehandeling. LipiFlow zorgt voor een verwarming en ‘massage’ van de meibomiusklieren zodat deze opnieuw actief kunnen worden.
Een contactlens kan enkel helder zicht geven bij aanwezigheid van een goede traanfilm. Is de traanfilm te zwak, dan zal ook de contactlens uitdrogen. Daardoor is het optiek van de contactlens niet meer gaaf en wordt het zicht minder.
Het hoornvlies heeft zuurstof nodig om goed te functioneren. Deze zuurstof zal doorheen de waterige contactlens het hoornvlies bereiken. Als de contactlens te droog is, bereikt minder zuurstof het hoornvlies en treedt er irritatie op, bloedvatingroei op de rand van het hoornvlies en een situatie waarin je de contactlens niet meer of amper nog op het oog kan verdragen.
Er zijn verschillende lasertechnieken mogelijk: