Glaucoom is een ziekte die de oogzenuw aantast. Wanneer er een onevenwicht is tussen de aanmaak en afvoer van het vocht in je oog, neemt de oogdruk toe en kan glaucoom ontstaan. Vaak wordt eerst het gezichtsveld opzij aangetast waardoor je dit niet meteen merkt. Pas na een tijd volgt je centrale gezichtsveld.
Er zijn verschillende soorten, en er zijn dan ook verschillende manieren om glaucoom te behandelen. Gelukkig kan vroegtijdige opsporing en behandeling van glaucoom het zicht meestal sparen, zodat u met volle teugen van het leven kan blijven genieten.
Het deel van het oog dat beschadigd is bij Glaucoom is de oogzenuw. Door een probleem ter hoogte van het afvoersysteem van het voorkamervocht, ontstaat druk ter hoogte van de oogzenuw en raakt deze beschadigd.
Prijs na consultatie
Om te begrijpen hoe glaucoom uw zicht kan aantasten, is het belangrijk om te begrijpen hoe het oog ziet. In een gezond oog bestaat er een helder vocht, genaamd het voorkamervocht. Dit vocht circuleert in het voorste compartiment van het oog.
Om continu een stabiele oogdruk te verkrijgen, produceert uw oog continu een bepaalde hoeveelheid voorkamervocht. Eenzelfde hoeveelheid voorkamervocht wordt tegelijkertijd afgevoerd in de voorkamerhoek (angle) doorheen een klein netwerk van poriën, genaamd het trabeculum (meshwork).
Indien u openhoek-glaucoom zou hebben, bestaat er een probleem ter hoogte van dit afvoersysteem. Hierdoor stijgt de oogdruk, hetgeen tevens een mechanische druk veroorzaakt achteraan in het oog ter hoogte van de oogzenuw. Dit veroorzaakt schade ter hoogte van de meerdere kleine zenuwvezels die lopen in de oogzenuw.
De meest voorkomende vorm van glaucoom heet chronisch openhoek-glaucoom. Deze aandoening ontstaat wanneer het afvoersysteem van voorkamervocht vooraan in het oog geleidelijk aan minder efficiënt verloopt. Belangrijk om te weten is dat uw oogdruk volledig onafhankelijk is van uw bloeddruk, en dat uw oogdruk eveneens niet wordt beïnvloed door stress.
Een andere, minder vaak voorkomende vorm van glaucoom, is geslotenhoek-glaucoom. Deze vorm van glaucoom wordt veroorzaakt wanneer het afvoersysteem van voorkamervocht vooraan in het oog volledig afgesloten wordt. Het regenboogvlies of de iris wordt naar voor geduwd, hetgeen de voorkamerhoek volledig zou kunnen blokkeren. Vooral mensen van Aziatische oorsprong of mensen die erg verziende zijn, hebben hier een hoger risico voor.
Als behandeling voor deze 2 vormen van glaucoom, namelijk chronisch openhoekglaucoom en geslotenhoek-glaucoom, telt steeds dat de druk van het oog moet verlaagd worden.
De eerste stap in de behandeling van glaucoom is een vroegtijdige opsporing ervan. Eén van de problemen bij glaucoom, vooral bij chronisch openhoek-glaucoom, is het sluipende begin van de aandoening. Er zijn totaal geen voortekenen of geen subjectieve klachten wanneer deze ziekte ontstaat. Dit is één van de redenen waarom het absoluut noodzakelijk is om regelmatig een routine oogonderzoek te ondergaan, zeker vanaf de leeftijd van 45 jaar.
Wanneer we een glaucoom-onderzoek uitvoeren, meten we de oogdruk, onderzoeken we het afvoerkanaal in het oog, kijken we naar de lens, en evalueren we de oogzenuw, om te zien of er reeds schade aanwezig zou zijn.
Nadien wordt er een gezichtsveldondezoek uitgevoerd.
Een normale oogzenuw is samengesteld uit meer dan 1 miljoen kleine zenuwvezeltjes. Bij chronisch openhoekglaucoom gaan vele van deze zenuwvezeltjes geleidelijk aan verloren, waardoor het uitzicht van de oogzenuw geleidelijk aan verandert. In medische termen noemen we dit cupping. Wanneer cupping toeneemt, ontwikkelen zich blinde vlekken in het gezichtsveld.
Verlies van het zicht ten gevolge van glaucoom kan meestal voorkomen worden, vooral wanneer de aanwezigheid van chronisch openhoekglaucoom tijdig wordt ontdekt en gediagnosticeerd. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop we glaucoom kunnen behandelen.
Ondanks het feit dat de medische of chirurgische behandeling van glaucoom in sommige gevallen bijwerkingen kan vertonen, zullen deze bijwerkingen steeds minder zwaar opwegen tegen de nadelen die u ondervindt wanneer het chronisch openhoekglaucoom niet behandeld zou worden. Dit laatste kan immers het verlies van uw zicht als gevolg hebben.
Wanneer u een groter risico vertoont op de aanwezigheid van chronisch openhoekglaucoom, aarzel dan niet om uw oogarts op regelmatige tijdstippen te consulteren. Wanneer u reeds werd gediagnosticeerd bij de aanwezigheid van chronisch openhoekglaucoom, vereist dit een werkelijk teamwork tussen u en uw arts. Uw oogarts zal u de juiste medicatie voorschrijven, het is dan ook belangrijk dat u uw deel van de taak uitvoert, namelijk het minutieus indruppelen en opvolgen van de richtlijnen.
Wanneer u op de juiste manier glaucoom behandelt, zal de kans veel groter zijn dat glaucoom u niet kan verhinderen te genieten van de wondere wereld rondom u.