Keratoconus | Pijnloze Oogbehandeling | Goes Oogcentrum
keratoconus
De cornea

Keratoconus

Wat is keratoconus?

Keratoconus betekent letterlijk “kegelvormige cornea”. Het is een ongewone toestand waarbij je hoornvlies dunner wordt dan gewoonlijk. Hierdoor gaat het hoornvlies uitpuilen en verliest het z’n mooie bolle vorm. In plaats daarvan wordt het spits en kegelvormig, wat het gezichtsvermogen in het gedrang brengt.

Voorkomen

Keratoconus komt voor bij 1 op 2000 patienten. Crosslinking kan de noodzaak van een corneatransplantatie bij keratoconus uitstellen of eventueel zelfs voorkomen. De bedoeling van deze procedure is dat de patiënten na de behandeling stabiliseren en nadien opnieuw met een contactlens kunnen worden behandeld.

Oorzaken

Onderzoek wijst uit dat keratoconus kan veroorzaakt worden door een overdaad aan enzymen die proteïnen afbreken aan de hoornvliesoppervlakte, hetgeen de cornea dun en uitpuilend maakt.  

De genetische erfelijkheid van keratoconus is nog niet duidelijk vastgesteld.  Het blijkt dat het betrekking heeft op een aantal verschillende genen. Bloedverwanten van iemand die aangetast is door keratoconus kunnen kleine veranderingen hebben in de cornea. Dit geeft aan de cornea dat keratoconus waarschijnlijk zowel verschillende genetische oorzaken kan hebben, en tegelijkertijd zich op verschillende manieren kan uiten.

Krachtige oogwrijvingen kunnen bijdragen tot het ziekteverloop.  Mensen met keratoconus zouden best vermijden in hun ogen te wrijven.  Dit is soms heel moeilijk omdat sommige allergieën, die jeuk  en geïrriteerde ogen veroorzaken, gewoonlijk meer aanwezig zijn bij keratoconuspatiënten.

Keratoconus

€1250/ oog

CONSULTATIE

Vraag uw consultatie aan via ons secretariaat.

Wat zijn de symptomen van keratoconus?

Vaagheid en vervorming van het zicht zijn de vroegste symptomen van keratoconus. Symptomen komen meestal voor in de late tienerjaren of bij de vroege twintigers. Deze ziekte zal vaak traag evolueren gedurende 10 à 20 jaar, en dan stoppen.

In de vroege stadia kan het zicht slechts oppervlakkig aangetast worden, hetgeen verblinding veroorzaakt, lichte gevoeligheid en irritatie.  Elk oog kan op verschillende wijze aangetast worden. Naarmate de ziekt evolueert en de cornea weer uitpuilt, kan het zicht vervormd worden.

Een plotselinge daling van het zicht kan ontstaan als de cornea plots zwelt. De zwelling kan weken tot maanden aanhouden, waarna ze geleidelijk geneest en geleidelijk vervangen wordt door littekenweefsel.

keratoconus bril

Hoe wordt keratoconus behandeld?

Als een bril het zicht niet volledig kan corrigeren, kunnen harde contactlenzen een merkwaardige verbetering van zicht met zich meebrengen. Nieuwere materialen en ontwerpen geven veel mensen met keratoconus de gelegenheid om langer te genieten van contactlenzen.

Zodra echter de evolutie van keratoconus kan worden aangetoond, of indien het gebruik van contactlenzen onmogelijk of moeilijk is, wordt een behandeling met Crosslinking aangeraden.

keratoconus druppel

Behandeling met Crosslinking: praktisch

Eerst wordt het oppervlakkig cellaagje van het hoornvlies verwijderd, waarna de riboflavine-druppels gedurende een half uur op het hoornvlies worden aangebracht.

Nadien wordt het hoornvlies gedurende 30 minuten bestraald met ultraviolet licht. Een lichte hinder dient verwacht te worden na de behandeling. Deze wordt doeltreffend behandeld door het gebruik van een contactlens op het oog, en antibiotische druppels.

keratoconus uitleg

Resultaten

Meerdere studies hebben inmiddels al de doeltreffendheid van deze behandeling aangetoond. De meeste behandelde hoornvliezen toonden een grotere stabileit, en een verbetering van het zicht.

Een bepaalde studie toonde bijvoorbeeld aan dat in een groep van 64 ogen geen enkele patient na de behandeling slechter zag dan voor de ingreep. Gemiddeld gezien verbeterde het zicht zonder bril met 1/10., en het zicht met bril verbeterde gemiddeld met 1.5/10. Gemiddeld gezien werd de patient ook 1.5 D minder bijziende, een bewijs dat de cornea inderdaad iets vlakker werd door de behandeling.

Verwachtingen

Belangrijk is te begrijpen dat crosslinking, in tegenstelling tot lasik, de bijziendheid, verziendheid of astigmatisme niet volledig zal corrigeren. Na de behandeling zal in de meeste gevallen nog een correctie nodig zijn: meestal harde contactlenzen, soms enkel zachte contactlenzen of een bril. voordeel van de techniek bestaat erin dat een corneatransplantatie, met een bijhorende trage genezing en continu veranderende refractie, kan worden uitgesteld of in het beste geval worden vermeden.

Bijwerkingen

  • Corneale ‘haze’ of waas: zeldzaam en meestel goed behandelbaar
  • Vertraagde wondgenezing
  • Infectie
  • De stabiliteit na de behandeling wisselt fel in de weken na de behandeling

Meer weten over Keratoconus

Download onze brochure of contacteer ons

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten