Verloop staaroperatie | Goes Oogcentrum | Kwalitatieve oogbehandelingen
Voor, tijdens en na de operatie

Verloop cataractingreep | Staaroperatie

Een cataractingreep of staaroperatie, hoe verloopt dit soort ingrepen eigenlijk? Voor onze specialisten is dit een routine ingreep. Maar voor een patiënt is het een belangrijke ingreep, je hebt immers slechts één paar ogen.

Voor de staaroperatie

Vul zorgvuldig de vragenlijst in. Hoe meer wij weten over uw medische en oogheelkundige geschiedenis, hoe beter alles zal verlopen. Bent u allergisch aan iets? Dan dient u ons hiervan op de hoogte te brengen.

Zorg ervoor dat u geen make-up, nagellak of dagcrème draagt.

Bij aankomst in het centrum geeft u uw vragenlijst en meegebrachte geneesmiddelen af. U wordt nadien naar de wachtkamer gebracht en uw kledij wordt veilig opgeborgen. Indien u nog geen kalmerende medicatie genomen heeft, krijgt u dergelijk pilletje zodat de ingreep vlot en zorgeloos kan verlopen. Wij zullen u een schort en mutsje geven om aantrekken.

Net voor de operatie zullen we oogdruppels aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat uw pupil goed wordt gedilateerd (groot maken van de pupil). Dit kan even branderig of warm aanvoelen. Om zeker te zijn dat de pupillen goed dilateren, kan het even duren voor u aan de beurt komt.

 

Tijdens de staaroperatie

Tijdens de operatie zal u in een comfortabele stoel platliggen. De microscoop zal boven het oog gehouden worden. De anesthesist/reanimator is steeds aanwezig en start met uw bloeddruk te meten. U krijgt ook een klein toestelletje over uw vingers geschoven zodat hij onder meer uw hartslag en bloedsomloop nauwgezet kan opvolgen.

De verdoving is simpelweg met enkele oogdruppels, het grote voordeel hiervan is dat er geen naald aan te pas komt en het oog sneller goed zal zien.

Tijdens de operatie moet u steeds naar het lichtje kijken en rustig blijven liggen. In het begin zal het licht wat storend overkomen aangezien uw pupillen wijd open staan en het licht fel in het oog valt. Na enkele minuutjes zal u hier volledig aan gewend zijn.

De verpleegster zal uw oogleden ontsmetten. Indien u dit voelt prikkelen, verwittig ons dan zeker. Met enkele druppeltjes in het oog wordt dit volledig verholpen.

Het is belangrijk om stil te blijven liggen. Indien dit niet mogelijk is, door bijvoorbeeld een hoestbui of jeuk, laat dit dan weten. Kom zelf niet aan uw aangezicht want dit zal de steriliteit verbreken.

De staaroperatie is volledig pijnloos. Dit sluit natuurlijk niet uit dat u iets kan voelen of soms iets vaag kan zien (kleuren, licht, bewegingen…). Indien u toch iets pijnlijks voelt, laat dit dan weten. Een extra verdoving is altijd mogelijk. Voor u het weet is de staaroperatie begonnen én beëindigd.

Na de operatie

Op het einde van de operatie zal wat extra antibiotica aangebracht worden ter bescherming tegen infecties. De verpleegster zal u nadien ook uitgebreid uitleggen wat u nu verder mag en moet doen. U krijgt een oogschelp dat u de eerste 2-3 nachten dient te dragen. Overdag hoeft dit echter niet. U zal ook een video-opname meekrijgen waarop alles 15 maal vergroot is.

Door de druppelverdoving zal u waarschijnlijk nog even wazig zien. Hierdoor is het belangrijk dat iemand u ophaalt in het centrum na de ingreep. Het wazige zicht zal maximum 10 uur duren. U mag echter wel al uw oog gebruiken. Ook dubbelzien na de ingreep, tranende ogen vlak na de ingreep etc is meestal volledig normaal. De dag na de ingreep wordt uw oog gecontroleerd, dus maak u maar geen zorgen als het zicht niet onmiddellijk beter is. De dag na de operatie mag u al terug met de wagen rijden.

Een staaroperatie is ten onrechte angstaanjagend. Het is een veilige, pijnloze en nauwkeurige ingreep dat uw leven een stuk aangenamer zal maken.

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten