Tijdens het ooglaseren wordt de vorm van je hoornvlies (de bolling van je oog) aangepast met behulp van een laserstraal. Weet dat een ooglaserbehandeling pijnloos is. Je ogen worden immers verdoofd met oogdruppels. Nadat de herstelperiode voorbij is, zie je weer scherp zonder bril of lenzen. Dit komt omdat we de bolling van je oog aanpasten zodat licht weer op de juiste manier op je oog valt.
Licht wordt in het oog voor ⅔ gebroken door het hoornvlies, en ⅓ door de lens. Met ooglaseren willen we de breking van het licht in het oog veranderen om zo patiënten van hun bril of contactlenzen te verlossen. Daarom zullen we bij jonge mensen eerst proberen om de vorm van het hoornvlies aan te passen met een laserstraal. Pas bij patiënten van 50 jaar zullen we de optie van een lensimplant toepassen.
Het vooronderzoek voor ooglaseren heeft als doel om na te gaan of het hoornvlies voldoende sterk en gezond is. Daarbovenop willen we weten of er in het oog bepaalde aandoeningen aanwezig zijn die een optimaal resultaat in de weg staan. Enkel wanneer beide voorwaarden vervuld zijn, voeren we een laserbehandeling van ogen uit. Standaard ondergaan kandidaten voor laserchirurgie volgende onderzoeken:
Soms worden, afhankelijk van elk individueel onderzoek, nog bijkomende testen uitgevoerd.
Ooglaseren heeft als voordeel dat het als extra-oculaire chirurgie gecatalogeerd wordt. Je hoeft met andere woorden geen opening in het oog te maken, er wordt dus niet binnenin het oog gewerkt. Daarnaast zijn er nog voordelen aan ooglaseren:
De ingreep gebeurt enkel in een voor ooglaserchirurgie erkend centrum dat aan meerdere strenge eisen voldoet. Om de drie jaar wordt het lasercentrum gekeurd door een officiële en onafhankelijke instantie, waarbij de eisen elk jaar strenger worden.
We zeiden eerder al dat ooglaseren een veilige ingreep is, daarom zijn complicaties na ooglaseren zeldzaam. Toch kan een patiënt af en toe last hebben na de behandeling, het gaat dan bijvoorbeeld over:
Bovenstaande zaken komen slechts in enkele gevallen voor. De over- of ondercorrectie komt gemiddeld in één à twee procent van de gevallen voor. Dat wil zeggen dat 98 tot 99% na één ingreep met een scherp zicht huiswaarts keert. Bovendien worden er na de ingreep preventief antibiotica in druppelvorm gegeven om zo de kans op een infectie te verkleinen.
Samengevat, ooglaseren is één van de veiligste ingrepen voor het menselijk lichaam. Logisch natuurlijk, want het gaat in bijna alle gevallen over een ingreep op een perfect ziend oog van erg jonge mensen.
In 1988 werd gestart met PRK, de eerste generatie ooglaseren. Hoewel PRK nog steeds een goede techniek, met prima resultaten is, verloopt de genezing traag en kan er meteen na de ingreep wat hinder optreden.
Vlak na de ontdekking van PRK ontdekte men Lasik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een dun hoornvliesflapje dat opzij wordt geklapt vooraleer een laserbehandeling in de diepere lagen van het hoornvlies uit te voeren. Met een Lasik ingreep heeft een patiënt amper of geen hinder en herstelt hij/zij quasi onmiddellijk. Wél is er de aanwezigheid van een hoornvliesflap, en is er iets meer kans op droge ogen.
De laatste ooglasertechniek, de derde generatie laserbehandeling, is Smile. Deze behandeling combineert de voordelen van PRK en Lasik en elimineert de meeste nadelen. Typerend aan de Smile ingreep:
De eerste drie uren na de ingreep is het zicht meestal nog wazig. Het oog voelt lichtjes geïrriteerd aan en patiënten verkiezen vaak om hun ogen gesloten te houden. Na een drietal uren is de meeste hinder verdwenen. Bij Femtolasik en Smile begint het zicht vanaf dan al te recupereren, bij Lasek duurt dat iets langer.
Men mag daags na de ingreep sporten en een normaal leven lijden. Douchen hoort natuurlijk bij het “normale leven” en dat mag wel. Met de wagen rijden lukt bij Smile en Lasik meestal daags na de ingreep al. Bij een Lasek behandeling duurt dat opnieuw enkele dagen langer.
Standaard moet je gedurende één week antibiotica innemen, en gedurende een langere tijd kunsttranen gebruiken. Kunsttranen zijn oogdruppels die het oog extra bevochtigen. Zo wordt de eventuele complicatie van droge ogen vermeden, mits de patiënt de kunsttranen enkele keren per dag gebruikt. Daarbovenop raden we aan om het nuttigen van alcohol te beperken, zoals dat de norm is na elke ingreep.
Vlak na de ooglasercorrectie kan je het gevoel hebben dat er korreltjes zand in je oog zitten. Het kan ook zijn dat je lichtschuw bent of dat je ogen wat tranen. Deze periode duurt maar enkele uurtjes. We raden aan om even in je bed te kruipen met gesloten gordijnen. Moest dit niet helpen kan je bijkomend een lichte pijnstiller nemen.
Het zicht recupereert bij de meeste mensen erg snel, vooral dan patiënten die een Smile en/ of Lasik behandeling achter de rug hebben. Het zicht komt natuurlijk ook terug voor zij die een Lasek behandeling hadden, maar de recuperatie verloopt hier simpelweg iets trager. De eerste weken ervaren sommige mensen nog kleine bijwerkingen, zoals droge ogen of het zien van kringen rondom lichten ‘s nachts. De meeste van deze klachten verdwijnen meestal als sneeuw voor de zon.
Relex SMILE is een flaploze ingreep, wat wil zeggen dat er geen flapje wordt gesneden in het hoornvlies. Hierdoor heeft u minder kans op droge ogen.
Femto-LASIK is de verbeterde procedure op basis van LASIK. De uiterst snelle en precieze femtosecond-laser laat de chirurg toe om een erg nauwkeurige flap te maken, zonder mesje.