Ooglaseren | Oogbehandelingen | Goes Oogcentrum
ooglaseren behandeling
Zeer veilige oogbehandelingen

Ooglaseren

Wat is ooglaseren?

Tijdens het ooglaseren wordt de vorm van je hoornvlies (de bolling van je oog) aangepast met behulp van een laserstraal. Weet dat een ooglaserbehandeling pijnloos is. Je ogen worden immers verdoofd met oogdruppels. Nadat de herstelperiode voorbij is, zie je weer scherp zonder bril of lenzen. Dit komt omdat we de bolling van je oog aanpasten zodat licht weer op de juiste manier op je oog valt.

Licht wordt in het oog voor ⅔ gebroken door het hoornvlies, en ⅓ door de lens. Met ooglaseren willen we de breking van het licht in het oog veranderen om zo patiënten van hun bril of contactlenzen te verlossen. Daarom zullen we bij jonge mensen eerst proberen om de vorm van het hoornvlies aan te passen met een laserstraal. Pas bij patiënten van 50 jaar zullen we de optie van een lensimplant toepassen.

Hoe ziet het vooronderzoek eruit?

Het vooronderzoek voor ooglaseren heeft als doel om na te gaan of het hoornvlies voldoende sterk en gezond is. Daarbovenop willen we weten of er in het oog bepaalde aandoeningen aanwezig zijn die een optimaal resultaat in de weg staan. Enkel wanneer beide voorwaarden vervuld zijn, voeren we een laserbehandeling van ogen uit. Standaard ondergaan kandidaten voor laserchirurgie volgende onderzoeken:

 • objectieve en subjectieve refractie
 • drukmeting
 • netvliesonderzoek
 • gezichtsveldonderzoek
 • pupilmeting
 • speculaire microscopie van het hoornvlies
 • topografie
 • oct-scan van het hoornvlies

Soms worden, afhankelijk van elk individueel onderzoek, nog bijkomende testen uitgevoerd.

SMILE ooglaser behandeling

€2250 / oog

Femtolasik Visumax

€1850 / oog

VOOR-
ONDERZOEK

Plan uw vooronderzoek voor laserchirurgie in.

Wat zijn de voordelen van ooglaseren?

Ooglaseren heeft als voordeel dat het als extra-oculaire chirurgie gecatalogeerd wordt. Je hoeft met andere woorden geen opening in het oog te maken, er wordt dus niet binnenin het oog gewerkt. Daarnaast zijn er nog voordelen aan ooglaseren:

 • je beide ogen worden tegelijkertijd behandeld
 • je hoeft niet in het ziekenhuis te overnachten aangezien ooglaseren een ambulante, extramurale ingreep is
 • ben je o.b.v. het vooronderzoek de ideale kandidaat, dan is ooglaseren een erg veilige behandeling

De ingreep gebeurt enkel in een voor ooglaserchirurgie erkend centrum dat aan meerdere strenge eisen voldoet. Om de drie jaar wordt het lasercentrum gekeurd door een officiële en onafhankelijke instantie, waarbij de eisen elk jaar strenger worden.

Wat zijn de complicaties van ooglaseren?

We zeiden eerder al dat ooglaseren een veilige ingreep is, daarom zijn complicaties na ooglaseren zeldzaam. Toch kan een patiënt af en toe last hebben na de behandeling, het gaat dan bijvoorbeeld over:

 • het ervaren van kringen rond lichten ‘s nachts. Deze complicatie verbetert in veruit de meeste gevallen spontaan.
 • een over- of ondercorrectie. Voor deze complicatie is een herbehandeling nodig.
 • een hoornvliesinfectie. Dit is een erg zeldzame complicatie.

Bovenstaande zaken komen slechts in enkele gevallen voor. De over- of ondercorrectie komt gemiddeld in één à twee procent van de gevallen voor. Dat wil zeggen dat 98 tot 99% na één ingreep met een scherp zicht huiswaarts keert. Bovendien worden er na de ingreep preventief antibiotica in druppelvorm gegeven om zo de kans op een infectie te verkleinen.

Samengevat, ooglaseren is één van de veiligste ingrepen voor het menselijk lichaam. Logisch natuurlijk, want het gaat in bijna alle gevallen over een ingreep op een perfect ziend oog van erg jonge mensen.

Wat zijn de (nieuwste) technieken?

PRK

In 1988 werd gestart met PRK, de eerste generatie ooglaseren. Hoewel PRK nog steeds een goede techniek, met prima resultaten is, verloopt de genezing traag en kan er meteen na de ingreep wat hinder optreden.

Lasik

Vlak na de ontdekking van PRK ontdekte men Lasik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een dun hoornvliesflapje dat opzij wordt geklapt vooraleer een laserbehandeling in de diepere lagen van het hoornvlies uit te voeren. Met een Lasik ingreep heeft een patiënt amper of geen hinder en herstelt hij/zij quasi onmiddellijk. Wél is er de aanwezigheid van een hoornvliesflap, en is er iets meer kans op droge ogen.

SMILE

De laatste ooglasertechniek, de derde generatie laserbehandeling, is SMILE. Deze behandeling combineert de voordelen van PRK en Lasik en elimineert de meeste nadelen. Typerend aan de SMILE ingreep:

 • je houdt een erg stabiel en sterk hoornvlies over na de behandeling
 • je zicht recupereert erg snel
 • je hebt amper of geen hinder vlak na de ingreep
 • er is geen sprake van een hoornvliesflap vermits alles zich doorheen een kleine wonde afspeelt. SMILE is pure microchirurgie.

Is een ooglaserbehandeling financieel voordeliger dan contactlenzen?

 

Contactlenzen kosten op lange termijn heel veel geld. Jaarlijks betaalt u €500 voor daglenzen en €300 voor maandlenzen. Met een ooglaserbehandeling komt u op lange termijn goedkoper uit.

Draagt u nu contactlenzen en overweegt u een laserbehandeling? Bereken hier na hoeveel jaar u deze oogbehandeling heeft terugverdiend.

Calculator


 

 

Hoe verloopt het herstel / de nazorg na de operatie

De eerste drie uren na de ingreep is het zicht meestal nog wazig. Het oog voelt lichtjes geïrriteerd aan en patiënten verkiezen vaak om hun ogen gesloten te houden. Na een drietal uren is de meeste hinder verdwenen. Bij Femtolasik en Smile begint het zicht vanaf dan al te recupereren, bij Lasek duurt dat iets langer.

Men mag daags na de ingreep sporten en een normaal leven lijden. Douchen hoort natuurlijk bij het “normale leven” en dat mag wel. Met de wagen rijden lukt bij Smile en Lasik meestal daags na de ingreep al. Bij een Lasek behandeling duurt dat opnieuw enkele dagen langer.

Standaard moet je gedurende één week antibiotica innemen, en gedurende een langere tijd kunsttranen gebruiken. Kunsttranen zijn oogdruppels die het oog extra bevochtigen. Zo wordt de eventuele complicatie van droge ogen vermeden, mits de patiënt de kunsttranen enkele keren per dag gebruikt. Daarbovenop raden we aan om het nuttigen van alcohol te beperken, zoals dat de norm is na elke ingreep.

Zijn er bijwerkingen na een laserbehandeling van ogen?

Vlak na de ooglasercorrectie kan je het gevoel hebben dat er korreltjes zand in je oog zitten. Het kan ook zijn dat je lichtschuw bent of dat je ogen wat tranen. Deze periode duurt maar enkele uurtjes. We raden aan om even in je bed te kruipen met gesloten gordijnen. Moest dit niet helpen kan je bijkomend een lichte pijnstiller nemen.

Het zicht recupereert bij de meeste mensen erg snel, vooral dan patiënten die een SMILE en/ of Lasik behandeling achter de rug hebben. Het zicht komt natuurlijk ook terug voor zij die een Lasek behandeling hadden, maar de recuperatie verloopt hier simpelweg iets trager. De eerste weken ervaren sommige mensen nog kleine bijwerkingen, zoals droge ogen of het zien van kringen rondom lichten ‘s nachts. De meeste van deze klachten verdwijnen meestal als sneeuw voor de zon.

Ontdek onze ooglaserbehandelingen

ooglaseren relex smile

SMILE is een flaploze ingreep, wat wil zeggen dat er geen flapje wordt gesneden in het hoornvlies. Hierdoor heeft u minder kans op droge ogen.

 • Comfortabel & stressvrij
 • Snelle herstel
 • Hoge nauwkeurigheid
 • Geurloze en geluidloze stille behandeling 
ooglaseren femtolasik

Femto-LASIK is de verbeterde procedure op basis van LASIK. De uiterst snelle en precieze femtosecond-laser laat de chirurg toe om een erg nauwkeurige flap te maken, zonder mesje. 

 • Erg snel herstel
 • Meest frequent uitgevoerde ingreep
 • Standaardbehandeling sinds meer dan 20 jaar

Enkele veelgestelde vragen

Kan men blind worden door ooglaseren?

Zeggen dat een complicatie onmogelijk is, kan je nooit. Desalniettemin hebben wij in alle jaren dat wij ooglaserchirurgie uitvoeren nog nooit een blinde patiënt gehad. Maar voorzichtigheid is geboden. Daarom beschouwen we elke behandeling alsof het de enige behandeling van het jaar is. Alsof het onze eigen ogen of de ogen van iemand uit onze familie zouden zijn. We weten immers dat je maar één paar ogen hebt. Ze zijn één van de meest kostbare, of hét meest kostbare zintuig, van een mens.

Waarom ziet men wazig na een operatie?

Tijdens de behandeling droogt het hoornvlies een beetje uit. Het is dus meer dan normaal dat dit enkele uurtjes moet recuperen na de ingreep. Zodra het hoornvlies hersteld is, meestal na een drietal uurtjes, herstelt het zicht volledig.

Hoe duur is ooglaseren?

Een ooglaserbehandeling is niet goedkoop. Reken voor de ingreep op een bedrag tussen de 1650 en 1950 euro per oog. Weet dat ooglaseren voor het leven is en dat je deze prijs dus moet vergelijken met de prijs die je zou betalen om je ganse leven een bril te dragen. Een bril waarbij je regelmatig nieuwe glazen koopt, of waarbij je jezelf regelmatig een nieuw montuur aanschaft. Ook het dragen van contactlenzen is erg duur. Gemiddeld gezien heb je na 7 jaar contactlenzen evenveel betaald als wanneer je jou beide ogen laat laseren.

Hoe lang duurt een operatie?

Een ooglasering duurt niet lang. Standaard voorzien wij ongeveer 45 minuten voor de behandeling van beide ogen, maar meestal zijn wij na 30 minuten al klaar. De lasercorrectie zelf duurt meestal een minuut, de rest van de tijd wordt gespendeerd aan het geven van uitleg en het nemen van alle voorzorgen om de laser goed af te stellen en om steriel te werken.

Ooglaseren of lensimplantatie?

Bijziendheid kan zowel met een lensimplantatie of met een ooglasercorrectie behandeld worden. De keuze tussen beide hangt af van:

 • de anatomie van het hoornvlies
 • de diepte van het oog
 • de grootte van de pupil
 • de ernst van de bijziendheid

Een zeer grondig vooronderzoek bepaalt voor welke techniek jij het meest in aanmerking komt.

Heb ik nog een leesbril nodig na ooglaseren?

De bedoeling van een ooglasercorrectie is om het oog ‘emmetroop’ te maken. Een emmertroop oog is een oog dat zonder inspanning goed in de verte kan zien. Patiënten jonger dan 45 jaar kunnen goed dichtbij zien doordat ze hun natuurlijke lens boller maken. Vanaf 45 jaar wordt de ooglens meer star, waardoor ze moeilijker opgebold kan worden. Hierdoor heeft iedereen die emmetroop is, een leesbril nodig om te lezen. Zowel mensen die geboren zijn met twee perfecte ogen, als mensen die bijziende waren maar die een ooglasercorrectie ondergingen.

Wanneer ben ik geschikt voor ooglaseren?

Om in aanmerking te komen voor ooglasering behandeling moet je 21 jaar zijn en meerdere jaren een stabiele refractie hebben om een ooglasercorrectie te kunnen ondergaan. Soms wordt er al vanaf 18 jaar gelaserd. Het gaat in die gevallen over kleinere correcties.

Hoe veilig / gevaarlijk is ooglaseren?

ooglaseren is één van de veiligste ingrepen voor het menselijk lichaam. Toch kan een patiënt af en toe last hebben na de behandeling, het gaat dan bijvoorbeeld over:

 • het ervaren van kringen rond lichten ‘s nachts. Deze complicatie verbetert in veruit de meeste gevallen spontaan
 • een over- of ondercorrectie. Voor deze complicatie is een herbehandeling nodig
 • een hoornvliesinfectie. Dit is een erg zeldzame complicatie

Is ooglaseren voor altijd? Hoe lang is het effect?

Als je beslist om je ogen te laten laseren is dit inderdaad voor altijd. Het effect op het hoornvlies is definitief en permanent. Het is de bedoeling om het hoornvlies een nieuwe vorm te geven om bijziendheid of verziendheid voor altijd te corrigeren.

Wenst u meer informatie?

Nog vragen in verband met ooglaseren en/of andere oogbehandelingen? Laat het ons weten via ons contactformulier!

Maak nu je afspraak makkelijk online

Snel en eenvoudig

Wenst u meer informatie?

Laat het ons weten