FAQ Ooglidcorrectie | Veel Gestelde Vragen | Goes Oogcentrum
faq ooglidcorrectie

FAQ Ooglidcorrectie

Als het gaat over oogbehandelingen hebben patiënten vaak veel vragen. We bundelden de meest voorkomende vragen over ooglidcorrecties op deze FAQ-pagina. Zo vindt u misschien wel al de antwoorden op al uw vragen. Toch nog een vraag? Aarzel dan niet ons te contacteren, wij helpen u graag verder! 

Nog vragen?

Wij helpen u graag verder

Hoeveel kost een ooglidcorrectie?

De kost van een ooglidcorrectie hangt af van de aard van de ingreep (bovenste of onderste ooglidcorrectie). Op basis daarvan wordt de kostprijs besproken tijdens een raadpleging. Het ziekenfonds komt helaas zelden tussen in de kosten van een ooglidcorrectie omdat dit meestal als esthetische ingreep aanzien wordt.

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed? Het ziekenfonds komt helaas zelden tussen in de kosten van een ooglidcorrectie omdat dit meestal als esthetische ingreep aanzien wordt. Wanneer er echter sprake is van een objectief aantoonbare medische reden kun je in aanmerking komen voor een vergoeding.

Hoe verloopt een ooglidcorrectie?

De gebruikte techniek is vaak afhankelijk van de fysieke kenmerken en de hoeveelheid huid en vetweefsel dat moet worden verwijderd.

Allereerst zal het gehele aangezicht ontsmet worden. De oogleden worden verdoofd, dit kan licht gevoelig zijn maar we kunnen dit vergelijken met de verdoving die u bij de tandarts ondergaat. Nadien voelt u zo goed als niets meer van de ingreep.

Bovenste oogleden

Vanaf acht tot negen millimeter boven de ooglidrand wordt een stukje huid weggenomen. Nadien worden indien nodig de vetpockets opgezocht, en eveneens verwijderd. De ingreep op zich duurt ongeveer een klein uurtje.

Op het einde van de ingreep hebt u soms het gevoel dat u de ogen niet meer volledig kan sluiten. Dit mag u niet verontrusten, daar de spier die wordt gebruikt om de oogleden toe te knijpen, op dat moment nog verdoofd is. Zodra deze verdoving uitgewerkt is, zullen deze klachten geleidelijk afnemen.

Onderste oogleden

Indien er een huidteveel aanwezig is, wordt de incisie langs de buitenzijde van het onderste ooglid uitgevoerd. Hierdoor kunnen we het huidteveel ineens wegnemen. Na een tijdje verdwijnt het litteken onder het ooglid meestal zo goed als volledig. Wanneer dit littekentje erg naar opzij dient doorgetrokken te worden, kan dit hier nadien nog wel wat zichtbaar blijven. Het onderste ooglid kan na de ingreep een millimetertje lager komen te staan. Tevens luistert het zeer nauw hoeveel huid en vet dient te worden weggenomen.

Als er géén huidteveel aanwezig is, wordt de incisie langs de binnenzijde van het ooglid uitgevoerd. Groot voordeel is de volledige afwezigheid van enig litteken. Vanzelfsprekend kan je dan geen huidteveel wegnemen.

Hoe verloopt het genezingsproces?

Tijdens de eerste twee weken zullen de oogleden opgezwollen zijn en een blauwe kleuring vertonen. Het definitieve resultaat kan pas na 2 maanden volledig accuraat zijn.

Er zullen af en toe kleine littekens blijven, deze zijn echter zo onzichtbaar mogelijk gemaakt. We raden dan ook Dermatix aan als littekenzalf.

Hoe lang duurt zwelling na ooglidcorrectie?

De zwelling na een ooglidcorrectie is het meest uitgesproken de eerste twee weken na de ingreep. Er treedt dan ook meestal een blauwe verkleuring op, die kan uitbreiden naar de onderste oogleden. Na de eerste week ben je weer redelijk toonbaar. Het definitieve resultaat zie je echter pas na een tweetal maanden.

Wanneer weer sporten na ooglidcorrectie?

Wanneer je weer mag sporten na een ooglidcorrectie is afhankelijk van de sport die je beoefent. Normaliter mag je na het verwijderen van de hechtingen weer beginnen sporten. Beoefen je daarentegen een contactsport waarbij door contact met een medesporter de huid makkelijk beschadigt? Dan kun je beter 1 maand wachten.

Hoe ziet de ideale verzorging na de behandeling eruit?

Na de behandeling, zal u geregeld een ijsbril moeten dragen, best driemaal per dag en dit telkens 15 minuten lang.

Tot drie dagen na de behandeling:

  • Drink best geen alcohol
  • Geen bloeddrukverhogende activiteiten
  • Neem geen douches waarbij de oogleden vochtig worden

Tot één week na de behandeling:

  • Geen contactlenzen dragen
  • Wonde reinigen met Blephadosis compressen

Tot drie weken na de behandeling:

  • Geen make-up dragen
  • Geen zware inspanningen die druk ter hoogte van de oogleden kunnen veroorzaken

Welke crème gebruiken na een ooglidcorrectie?

Welke crème gebruik je best na een ooglidcorrectie? Wij adviseren een crème zonder irriterende stoffen zoals alcohol en parfum. Ga voor een ooglidcorrectie crème waarin juist huidherstellende ingrediënten zitten. Dan hydrateert, voedt én beschermt u de huid.